Actualizado 26/11/2019 16:16:46 +00:00 CET

Consells per protegir-se del frau en línia durant el Black Friday

Black Friday.
Black Friday. - EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 26 (Portaltic/EP) -

El Black Friday s'ha convertit en un dia molt assenyalada per a les botigues en línia perquè reben milions de visites a conseqüència de les altes expectatives que generen amb les rebaixes, promocions i descomptes que anuncien, fet que aprofiten els ciberdelinqüents per atacar els usuaris.

El 85 per cent dels 20 comerços en línia més importants a Espanya no bloquegen activament la possibilitat que els correus fraudulents arribin als seus usuaris, com recull un estudi de Proofpoint. Això suposa que només el 15 per cent ha implementat el nivell més estricte i recomanable de protecció de sigles d'autenticació de missatges, informes i conformitat basada en dominis.

En aquest sentit, Proofpoint recoma fer servir contrasenyes robustes i sobretot no repetir la mateixa dues vegades. Per això, es pot fer servir un administrador de contrasenyes per tenir controlades totes les claus mentre els comptes estan segurs.

Perquè ningú no obtingui dades personals és important evitar les xarxes wifi obertes. Els cibercriminals poden aconseguir les dades transferides a través d'aquestes xarxes, com les dades de la targeta de crèdit, contrasenyes i informació personal entre d'altres.

Cal anar amb compte amb els "webs semblants" perquè els ciberdelinqüents poden crear pàgines falses que s'assemblen molt a les oficials en què poden vendre productes falsos o inexistents, infectar el dispositiu amb algun 'malware' o fins i tot robar diners o credencials. 

També cal evitar fer clic en els enllaços que anuncien superofertes i cal anar directament a la pàgina de l'oferta teclejant el nom del lloc web en el navegador. Si es tracta de codis promocionals, és millor escriure'ls en el moment de la compra i comprovar si són legítims.

Així mateix, cal "verificar abans de comprar" perquè és complicat identificar anuncis, webs i apps fraudulents, quan es visita o descarregua qualsevol aplicació es recomana llegir-ne les ressenyes i comentaris en línia.

Finalment els ciberdelinqüents fan servir tècniques com el 'phishing' --la suplantació d'una font legítima-- i l''smishing' -a través d'SMS- per obtenir dades personals dels usuaris o les seves credencials o dades bancàries. És important estar atent i assegurar que no són fraus.