Actualizado 16/1/2020 17:21:44 +00:00 CET

1 de cada 5 vídeos de YouTube amb desinformació sobre el canvi climàtic mostra anuncis de marques verdes i ONG

Imatge del desglaç i el canvi climàtic.
Imatge del desglaç i el canvi climàtic. - WWF

MADRID, 16 Ene. (PORTALTIC/EP) -

La plataforma de vídeo YouTube recomana als seus usuaris que cerquen contingut sobre el canvi climàtic un 17 per cent de vídeos negacionistes que contenen desinformació, i a més en un de cada cinc mostra anuncis de marques verdes i organitzacions que lluiten contra el canvi climàtic com Greenpeace o WWF.

Així ho ha denunciat un informe elaborat per Avaaz, en el qual l'organització activista nord-americana analitza l'estat de la desinformació sobre el canvi climàtic entre els cent vídeos més vists sobre la qüestió a YouTube, amb un total de 5.537 exemples estudiats.

Entre els cent vídeos amb més visites que mostra YouTube quan es cerca el terme 'canvi climàtic', el 16 per cent inclouen desinformació. Aquests vídeos atreuen més del 20 per cent de les visualitzacions, un total de 21,1 milions.

Mentrestant, en la secció de recomanacions, a partir dels cent vídeos més visitats, l'algorisme utilitzat per YouTube selecciona un 8 per cent de vídeos amb informació falsa, mentre que si se cerca 'manipulació climàtica' aquesta xifra pot arribar al 21 per cent.

Avaaz ha denunciat l'actuació de YouTube a través de les seves recomanacions i considera que la plataforma "ha obert la porta a promocionar contingut, sigui desinformació o no, sempre que la gent continuï mirant-ne".

En el total de vídeos que s'han analitzat, les recomanacions de cerques sobre 'canvi climàtic' que contenien desinformació són del 17 per cent, mentre que amb el terme 'manipulació climàtica' els vídeos negacionistas amb dades enganyoses arriben al 27 per cent del total.