Aquests són els riscos que suposa cada mecanisme de desbloqueig del mòbil

Publicado 12/8/2019 16:52:20CET
Smartphone y ciberseguridad
Smartphone y ciberseguridad - PIXABAY - Archivo

MADRID, 12 Ago. (EDIZIONES/Portaltic) -

Els 'smartphones' actuals ofereixen diversos tipus de sistemes de desbloqueig, des dels tradicionals codis PIN numèrics fins als més recents exemples de reconeixement biomètric. Malgrat l'alt nivell tecnològic que posseeixen aquests mecanismes que aporten seguretat al mòbil, tots ells presenten certs riscos de seguretat.

El mètode de desbloqueig més habitual i més antic és el d'introduir un codi PIN, normalment de quatre dígits. Des de l'empresa de reacondicionament de mòbils Certideal recomanen que per enfortir la seguretat d'aquesta mesura és necessari evitar codis fàcils com '1234' i triar nombres amb els quals no es tingui cap relació personal, evitant la data de naixement o d'aniversari.

Un altre mètode semblant al del PIN és el de dibuixar un patró a la pantalla per procedir al desbloqueig. També es tracta d'un mètode segur si se segueixen alguns consells bàsics com que la direcció del patró no sigui d'esquerra a dreta, ni de dalt cap avall, ni dibuixant la inicial del nom.

No obstant això, i malgrat aquestes precaucions, des de Certideal assenyalen que "en tots dos casos no tindrem res a fer si el mòbil és hackejat, perquè existeixen aplicacions dissenyades per accedir als sistemes operatius, i sortegen sense problemes contrasenyes de seguretat com aquestes".

El cas de l'empremta dactilar és un dels sistemes de desbloqueig més segurs perquè no existeixen dues empremtes dactilars idèntiques. No obstant això, el perill es troba en les empremtes digitals, que són empremtes artificials o falses que poden arribar a coincidir un 65 per cent de les vegades amb les reals, com detalla Certideal.

Aquest tipus de hackeig és possible perquè els escàners emprats en els telèfons, en registrar l'empremta, llegeixen les diferents parts i en fotografien deu imatges. D'aquesta manera, si només una part de l'empremta coincideix amb una d'aquestes imatges, resulta suficient per accedir al dispositiu.

Un altre sistema de reconeixement biomètric és el reconeixement facial, que es basa en l'ús de la càmera frontal i de sensors infrarojos. Un exemple és el sistema FaceID d'Apple, que la companyia recull que té una probabilitat d'error de tan sols un entre un milió. No obstant això, la fiabilitat d'aquest mecanisme no és completa.

A causa que la càmera examina i memoritza els trets principals però no sempre és capaç de capturar tota la profunditat de la cara, podria identificar una imatge impresa en alta qualitat del mateix rostre com el mateix usuari.

En línia amb això, un estudi publicat per l'associació de consumidors dels Països Baixos (Consumentenbond) ha analitzat 60 models d''smartphone' i ha determinat que 26, de fabricants com Huawei, Xiaomi i Motorola -entre d'altres-, no són segurs i han pogut ser desbloquejats amb una fotografia.

L'escàner de l'iris és una altra alternativa d'identificació biomètrica que funciona amb un emissor d'infrarojos i l'aparició de dos punts a la pantalla que indiquen a l'usuari cap on ha de dirigir la mirada per verificar el reconeixement.