Actualizado 23/10/2019 17:10

Un algorisme aconsegueix millors resultats que la meitat dels radiòlegs per detectar hemorràgies cerebrals

Consulta metge. Metge amb una pacient.
Consulta metge. Metge amb una pacient. - MAPFRE

MADRID, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

Un algorisme desenvolupat per científics de la Universitat de Califrnia aconsegueix millors resultats que dos de cada quatre radilegs experts a trobar petites hemorrgies cerebrals en les radiografies cranials, un avan que algun dia pot ajudar els metges a tractar pacients amb lesions cerebrals traumtiques, accidents cerebrovasculars i aneurismes, segons publica en la revista científica 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

L'augment continu dels estudis de diagnstic per la imatge, inclosos els estudis d'imatge en 3D, com la tomografia computarizada (TC), vol dir que els radilegs estudien milers d'imatges cada dia, a la recerca de petites anomalies que poden indicar emergncies potencialment mortals.

Aix podria ser molt més eficient, i potencialment més precís, si la tecnologia d'intelligncia artificial pogués detectar les imatges amb anomalies significatives, per la qual cosa els radilegs podrien examinar-les més d'aprop.

"Volíem alguna cosa que fos prctica, i perqu aquesta tecnologia sigui útil clínicament, el nivell de precisió ha de ser gairebé perfecte", assenyala Esther Yuh, professora associada de Radiologia de la UCSF i coautora de l'estudi.

L'algorisme desenvolupat per l'equip va trigar només un segon en determinar si un examen cranial complet contenia signes d'hemorrgia. També va traar els contorns detallats de les anomalies que va trobar, i en va assenyalar la ubicació dins de l'estructura tridimensional del cervell.

L'algorisme va trobar algunes petites anormalitats que els experts no van detectar. També en va assenyalar la ubicació dins del cervell i els va classificar segons el subtipus, informació que els metges necessiten per determinar el millor tractament.

I l'algorisme va proporcionar tota aquesta informació amb un nivell acceptable de falsos positius, i així minimitza la quantitat de temps que els metges necessitarien dedicar a revisar els resultats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés