Publicado 19/7/2019 16:29:18 +02:00CET

Així és Galileo, el sistema de navegació per satèl·lits europeu, alternatiu al GPS i civil

MADRID, 19 Jul. (Portaltic/EP) -

El sistema global de navegació per satèl·lit europeu es diu Galileo, una alternativa al sistema GPS de caràcter civil que encara es troba en fase de proves, perquè encara ofereix serveis inicials, i que ja és compatible amb nombrosos dispositius mòbils, equips de navegació marítims o sensors agrícoles.

La Unió Europea (UE) va presentar els serveis inicials de Galileo el desembre del 2016, però ha estat notícia aquesta setmana després que es conegués que un problema en la infraestructura terrestre l'havia deixat fora de servei, una situació que s'ha estès al llarg de diversos dies.

No obstant això, la falta de servei no s'ha notat entre els ciutadans de dispositius mòbils perquè es tracta d'un servei en proves, que funciona amb altres sistemes de navegació fins que estigui completament operatiu, cosa que està planificada per al 2020.

AIXÍ ÉS GALILEO

Aquest sistema global de navegació per satèl·lit compta amb 30 satèl·lits d'òrbita mitjana situats a 23.000 quilòmetres d'altura, sis d'ells de recanvi. Tres satèl·lits del sistema provenen de l'Agència Espacial Espanyola; Madrid acull un dels dos Centres de Monitoratge de Seguretat i Torrejón (Madrid), el Centre de Servei GNSS Europeu.

Els satèl·lits estan connectats amb una sèrie de sensors terrestres i centres de control situats a diferents zones de la terra, a més de ser compatible amb nombrosos dispositius i equips amb sistemes de GPS integrats.

La principal característica de Galileo és el caràcter civil, és a dir, a diferència dels sistemes de navegació per satèl·lit de Rússia (Glonass) i dels Estats Units (GPS) que es troben sota control militar, Galileo està sota control civil.

Actualment, Galileo ofereix serveis en temps real que els usuaris amb dispositius compatibles poden aprofitar malgrat no estar completament operatiu. Galileo també ofereix una sèrie de serveis nous com un servei de cerca i rescat, PRS (servei regulat públicament), que és un servei per a institucions governamentals, i un posicionament més precís per a usos comercials.