Administracions creen un observatori metropolità d'habitatge de Barcelona

Presentació de l'observatori metropolità d'habitatge
EUROPA PRESS
Actualizado 10/7/2017 17:37:34 CET

El presidirà Carme Trilla, que avisa que l'augment de preus de lloguer té "un sostre"

BARCELONA, 10 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i la Generalitat han impulsat la creació de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona (OHB) com una eina supramunicipal per analitzar dades i guiar polítiques públiques, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa l'alcaldessa, Ada Colau.

Colau ha garantit que la màxima prioritat per a Barcelona són les polítiques d'accés a l'habitatge, davant dinàmiques del mercat que no afecten només els col·lectius vulnerables sinó classes mitjanes i pràcticament tota la població, i ha advertit: "No ens podem permetre aquest model de desenvolupament urbà que acabi expulsant les classes populars i mitjanes".

La presidenta de l'Observatori i d'Hàbitat 3, Carme Trilla, ha assenyalat que aquest ha de ser neutral i objectiu per evitar polítiques públiques que parteixen de postures demagògiques i "polítiques miops mal informades que s'acaben pagant molt cares", amb la voluntat de posar l'objectivitat per davant del protagonisme polític.

El vicepresident de l'AMB Antonio Balmón ha sostingut que l'habitatge és determinant per a la convivència, i ha criticat que l'àmbit local hagi d'abordar un assumpte que considera que hauria d'assumir altres administracions.

"El risc que tenim és que les administracions que haurien d'estar treballant i donant eines i musculatura econòmica per veure com ho fem estan en altres ritmes, altres espais o altres mons", ha dit.

El diputat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, ha valorat que "les quatre principals administracions del país" abordin un tema cabdal i transcendental com és l'habitatge, i ha augurat que l'observatori tindrà repercussió en tota la província encara que sigui metropolità, perquè Catalunya és complexa i petita, ha dit.

Pel seu costat, el secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, Carles Sala, ha defensat que l'observatori permetrà millorar l'"eficiència en l'analítica de totes les dades de les diverses administracions" i, preguntat per l'índex de preus de lloguer, ha dit que s'està avaluant i que encara hi ha un termini de mes i mig per definir mesures per incentivar preus adequats.

L'observatori --en la creació del qual també han participat entitats com l'Associació de Gestors d'Habitatge Social-- centralitza informació, la inclou per primera vegada en una xarxa integrada per les administracions, homogeneïtza les dades, acorda metodologies i permet un intercanvi fluït d'informació perquè les administracions disposin de la informació necessària per impulsar polítiques públiques.

Pretén ser una base de dades que eviti duplicitats i elaborarà un informe anual amb contingut estadístic i un diagnosi, i també crearà un visualitzador de dades estadístiques i dinàmics en línia que permeti accedir a la informació tant a la ciutadania com a les administracions, per convertir-lo en una plataforma que centralitzi tota la informació, amb cartografies i gràfics, ha explicat la directora, Anna Vergés.

L'observatori --situat provisionalment a la seu de Barcelona Regional (BR) de la Zona Franca i que previsiblement tindrà un rang jurídic autònom-- ja està treballant en estudis específics sobre diversos assumptes: el lloguer a Barcelona i l'àrea metropolitana; un altre sobre la compravenda d'immobles; sobre els pisos buits; rehabilitació, i innovació i construcció, que es presentaran en els propers mesos, han detallat.

BOMBOLLA DEL LLOGUER

Preguntats per si existeix una bombolla del preu del lloguer a la ciutat, Colau ha assenyalat que existeix aquesta percepció encara que una bombolla per definició s'associa al deute, cosa que no es produeix en el lloguer, encara que ha afegit: "La percepció de bombolla claríssimament hi és, en la mesura en què els preus estan molt allunyats de la capacitat" econòmica de la majoria de ciutadans.

Trilla ha afegit que la bombolla immobiliària, vinculada a la compra, difícilment tenia un límit de preu perquè el sector financer facilitava el seu pagament amb bones quotes, però ha avisat que, en el cas del lloguer, la mensualitat és el que puja: "Quina massa de ciutadans podrà pagar aquests preus? Jo crec que que aquest té un sostre, i ho hem d'estudiar de forma immediata i aclarir als que poden pensar que això és una línia sense límit, que potser vegada no".

Colau ha assenyalat que la massificació turística no és l'únic factor que provoca l'augment del preu de l'habitatge, ja que Barceona és una ciutat d'èxit i global, la qual cosa comporta avantatges però també que visitants temporals amb més poder adquisitiu, inversors i grans fortunes accedeixin a l'habitatge en detriment dels locals, i ha advocat per la regulació: "Si no, hi ha centres dessertitzats i gentrificats, com es veu en moltes capitals mundials".

La ciutadania exigeix bones polítiques en aquest àmbit i Barcelona està "pagant les conseqüències de males polítiques" en dècades anteriors i els efectes de la bombolla immobiliària, ha dit Colau, que ha assenyalat que, encara que molts dels representants presents en l'acte ja no seran càrrecs públics en un termini de sis, vuit o deu anys, llavors l'observatori estarà consolidat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.