Publicat 9/1/2019 17:31:33CET

Zarif defensa davant Borrell que l'Iran va mostrar voluntat de cooperar després de l'atemptat frustrat de París

Javad Zarif
EUROPA PRESS - Archivo

NOVA DELHI, 9 gen. (de l'enviada especial d'EUROPA PRESS Carolina Jiménez) -

El ministre irani d'Afers Exteriors, Mohammad Javad Zarif Khonsari, ha defensat aquest dimecres davant l'espanyol Josep Borrell, amb el qual s'ha reunit a Nova Delhi, que el seu govern va mostrar "voluntat de cooperació" després de l'atemptat frustrat contra opositors iranians que va tenir lloc als afores de París el passat octubre, segons ha explicat el ministre espanyol. Aquest atemptat i dos assassinats als Pasos Baixos el 2015 i 2016 han comportat a l'Iran noves sancions europees.

"El ministre rebutja aquestes acusacions. M'ha recordat que quan es va produir l'atemptat frustrat a Frana, del qual segons ell no s'ha pogut demostrar cap evidncia d'intervenció dels serveis secrets iranians, van dimitir dos dels seus mxims responsables, perqu pensaven que en tot cas hi havia hagut una possible, encara que no provada, responsabilitat i que amb aix van donar mostres de voluntat de cooperació", ha explicat Borrell als periodistes.

El ministre espanyol ha fet broma amb la "mala sort" que aquestes sancions --que ja estaven acordades per la UE-- s'hagin fet públiques just el dia en qu tots dos havien acordat reunir-se per parlar d'un altre assumpte, l'obstinació de la UE a mantenir viu l'acord nuclear del qual s'ha separat els Estats Units, i imposar sancions econmiques.

Les sancions europees, en canvi, són independents de l'acord nuclear i es limiten a dos individus i a una unitat d'intelligncia. Borrell ha reconegut que tots dos han parlat també d'aquest assumpte i ha assegurat que Zarif "rebutja aquestes acusacions". Com ha fet en públic, el ministre irani ha respost "i ha acusat la UE d'acollir grups terroristes que actuen en contra del Govern irani".

La resposta de Borrell ha estat dir que Europa "lluita contra el terrorisme en totes les seves manifestacions i també en contra de grups que des de territori europeu puguin actuar en contra del Govern irani". Iran acusa Dinamarca, Frana i Pasos Baixos d'acollir membres del MEK, organització a la qual culpa d'haver matat 12.000 iranians.

Malgrat aquest assumpte "espinós", Borrell ha assegurat que la conversa amb el seu homleg irani ha estat positiva i en un to constructiu, i ha recordat que el país és "una gran potncia regional que juga un paper geopolític de primer ordre a l'Orient Mitj".