Publicat 27/11/2021 11:29

Yunior García planteja una aliança d'opositors de Cuba, Veneçuela i Nicaragua perquè encaren "la mateixa dictadura"

Yunior García Aguilera, opositor cubani
Alberto Ortega - Europa Press

El dramaturg cub demana a l'oposició "reinventar-se" en un país que "no necessita més mrtirs"

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El dramaturg cub Yunior García, que la setmana passada va arribar a Espanya per escapar de la repressió, demana a l'oposició "reinventar-se" per provar de "canviar les coses" a l'illa, i per a aix planteja, per exemple, la necessitat de parlar amb opositors de Veneuela i Nicaragua que fan front a "la mateixa dictadura" que a Cuba.

García, fundador de la plataforma Arxiplag, ha passat en només un any de ser un dramaturg a ser una de les figures més reconegudes de la dissidncia. El 27 de novembre del 2021 es va plantar al costat d'un grup d'artistes davant del Ministeri de Cultura, fet que va marcar l'inici d'una nova fase en una lluita política a la qual promet no renunciar.

Un any després, i ja des de Madrid, fa un balan de dotze mesos en qu ha vist com hi ha hagut amenaces i pressions, tant en privat com en públic. Explica, en una entrevista a Europa Press, que ara mateix el "rgim" de Miguel Díaz-Canel encara segueix la "campanya de descrdit" contra ell des dels mitjans oficials.

"Cuba no necessita més mrtirs", apunta García, qui assumeix que pot haver "decebut" part de l'oposició per abandonar Cuba en plena onada de protestes per que veu aquesta etapa --ara com ara descarta demanar asil-- com un pas necessari per evitar quedar "silenciat" a casa seva a l'Havana.

"No cal regalar-li 20 anys de la nostra vida a aquest rgim", diu. "No es tracta de passar a la histria, que et donin un carrer o que posin una esttua de marbre en algun parc. Es tracta de canviar les coses", postilla.

García reconeix que la seva família ha patit amenaces "que potser encara no és moment d'explicar", si bé sí que confirma "pressions" del cos diplomtic a familiars en altres pasos i als quals el Govern suposadament volia fer servir com a intermediaris en la "coacció".

Volien que el "convencessin" per sortir de Cuba. "Van pensar que m'allaria o em concentraria en la meva feina, o que m'oblidaria de la política", afirma el dramaturg, que assumeix que hi poden haver persones "seguint-lo" també a Espanya per saber qu fa o qu diu.

ELS "PROTAGONISTES" CONTINUEN A CUBA

Les organitzacions opositores han denunciat en els últims mesos un augment de la repressió a l'illa, especialment arran de les mobilitzacions de l'11 de juliol. Arxiplag ja va criticar en el seu moment el veto a la protesta que havia convocat el 15 de novembre i, segons García, la pressió continua després d'aquesta data.

Alguns d'ells "han hagut de baixar el perfil", com explica el dramaturg en ser preguntat per casos com els de Daniela Rojo, que fa uns dies va dimitir com a coordinadora del grup. "És hum", admet García en parlar d'aquestes situacions, dels quals segons ell en són els "protagonistes".

Els qui continuen a Cuba, afegeix, són "els que necessiten més atenció". El fundador d'Arxiplag considera que sortir als mitjans, fer-se "visible", suposa en molts casos un escut davant de la persecució, perqu precisament les autoritats pretenen "que ningú et miri per poder fer amb tu el que vulguin".

Una altra de les estratgies que fa servir el "rgim" seria fomentar la divisió entre la dissidncia. "Tot el temps et fan sentir que els teus companys són els teus enemics", resumeix García, que tot seguit advoca per prioritzar el "objectiu comú" davant de qualsevol possible diferncia.

"No és una cursa per veure qui arriba primer" o "qui aconsegueix acaparar més atenció", afegeix, en parlar d'"un grup divers" que mira de fer "tot el que pot" per "canviar la realitat de Cuba". "Hem coms errors i els continuarem cometent", assenyala.

García afirma que "cap ha estat entrenat per tombar un rgim, per construir una democrcia dins d'una dictadura", per sí creu que "hi ha camins recorreguts sense xit" i és moment de "reinventar-se". En aquest "entreacte", en qu "el rgim creu que ha obtingut una victria" en frenar les marxes del dia 15, és moment de "recuperar la fora".

El dramaturg, que ja s'ha vist a Espanya amb autoritats com el ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, José Manuel Albares, vol aprofitar també la seva estada a Madrid per "intercanviar experincies" amb altres persones que hagin atravessat situacions semblants.

Per aix, veu factible replicar l'"aliana estratgica" que existeix entre les administracions de Nicaragua, Veneuela i Cuba, per amb els opositors. "Al final ens estem enfrontant al mateix", és "la mateixa dictadura", segons l'opositor.

CUBA COM A "PRODUCTE"

García redefineix conceptes habitualment associats al comunisme a Cuba, entre d'altres el de ptria. "La teva ptria és la gent que tu coneixes. Per a mi ptria és no sentir-se sol", repassa, en recordar les seves prpies vivncies en un país que compara fins i tot amb "Matrix".

Els germans Castro, primer, i Díaz-Canel, després, treballarien en favor d'una "gran mentida" que "han venut com el millor producte comercial". "Ha rebut una millor publicitat que la Coca-cola" i "molta gent al món ha mercat aquest producte comercial anomenat 'revolució cubana'", lamenta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés