Actualitzat 09/12/2014 12:27

La Xina allibera un dels seus presos polítics més veterans

PEQUÍN, 9 (Reuters/EP)

La Xina ha alliberat un dels seus presos polítics més veterans, el dissident mongol Hada, que ha passat gran part de les últimes dues dècades a la presó, segons ha confirmat un parent aquest dimarts.

   "No està en bon estat de salut", ha lamentat l'oncle del dissident en declaracions a Reuters. A més ha explicat que el germà menor de Hada havia anunciat l'alliberament a primera hora d'aquest dimarts a la capital de Mongòlia Interior, a Hohhot, sense voler fer més comentaris.

   Hada va ser jutjat a porta tancada el 1996 i empresonat durant 15 anys acusat de separatisme, espionatge i per donar suport al grup de l'Aliança Democràtica de Mongòlia Meridional, que buscava més drets per a l'ètnia mongola de la Xina. El presoner sempre s'ha defensat assegurant que els càrrecs han estat inventats.

   Tot i que el 2010 va ser posat en llibertat, va haver de complir, per separat, una altra condemna de quatre anys de "privació de drets polítics" en un centre de detenció il·legal a la regió del nord de Mongòlia Interior, segons ha explicat la seva família. La dona de Hada, Xinna, i el seu fill, Uiles, també han estat entrant i sortint de presó els últims anys.

   Amnistia Internacional (AI) considera que Hada és un pres de consciència i ha expressat els seus temors sobre el seu benestar, de la mateixa manera que els Estats Units i la Unió Europea.

   Si bé l'alliberament de Hada és un moviment positiu, les autoritats seguiran observant-lo de prop, com passa comunament amb els dissidents, ha explicat l'investigador d'Amnistia Internacional a Hong Kong, Patrick Poon.

   "Tot i que tindrà més llibertat de moviment perquè ha estat posat en llibertat, tota la família pot estar subjecta a una vigilància relativa", ha lamentat Poon.

REPRESSIÓ ÈTNICA

   Dècades de migració de l'ètnia han --dominant--, han derivat que els xinesos mongols s'hagin convertit en minoria en la seva pròpia terra. Oficialment, representen menys d'una cinquena part de la població de Mongòlia Interior, d'un total de gairebé 24 milions.

   El 2011, la comunitat mongol va fer manifestacions massives exigint una millor protecció dels seus drets i tradicions després de la mort d'un pastor mongol que protestava davant de la contaminació d'una mina de carbó.

   Pequín tem que es desenvolupin disturbis ètnics a les zones frontereres estratègiques, i manté un estricte control sobre Mongòlia, de la mateixa manera que ho fa al Tibet i Xinjiang tot i que la regió té, suposadament, un alt grau d'autonomia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés