Publicat 10/8/2020 16:39:21 +02:00CET

Xina.- La UE critica la batuda en un mitjà a Hong Kong sota la nova llei de seguretat

BRUSSEL·LES, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

La Unió Europea (UE) ha criticat aquest dilluns la batuda policial en un mitjà de comunicació a Hong Kong i la detenció del seu propietari, el magnat de la comunicació i activista pro democràcia Jimmy Lai, en el marc de la nova llei de seguretat nacional aprovada per Pequín per al territori autònom.

Segons ha denunciat en un comunicat l'oficina de l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, aquesta detenció, que se suma a altres set sota la nova llei, "augmenta el temor que la reforma es faci servir per reprimir la llibertat d'expressió i de premsa a Hong Kong".

De moment, set persones d'entre 39 i 72 anys han estat detingudes sota sospita d'haver violat la llei de seguretat nacional, segons el balanç de la Policia hongkonesa de les últimes hores.

Les autoritats han detallat que, emparades per l'article 29 de la legislació, les detencions s'han produït per motius que posen "en perill la seguretat nacional", després que els sospitosos haguessin estat sorpresos pactant "amb un país estranger" o "elements externs".

DRETS HUMANS A HONG KONG

Per tot això, la UE recorda que els Drets Humans i les llibertats fonamentals són un element central en la Llei Bàsica que regeix Hong Kong des que deixés de ser una colònia britànica, així com del principi 'un país, dos sistemes' que assegura una sèrie de drets i llibertats al territori.

"És essencial que els drets existents i les llibertats dels residents d'Hong Kong siguin protegides íntegrament, incloent la llibertat d'expressió, de premsa i de publicació, així com la llibertat d'associació i reunió", ha afegit l'oficina de Borrell.

La nova llei de seguretat ciutadana promulgada per Pequín a finals de juny persegueix la sedició, la traïció, el separatisme i la ingerència estrangera i podria derivar, per primera vegada, en l'obertura d'oficines d'agències de seguretat xineses en l'enclavament.

La reforma va ser introduïda com a annex en la Llei Bàsica i no va requerir del vistiplau del Parlament local. Aquesta intervenció de Pequín arriba en el moment més convuls de la història recent de Hong Kong, amb una ona de protestes sense precedents que reclamen un major autonomia, independència, i obertura democràtica.