Publicat 1/11/2019 14:26:50 +01:00CET

La Xina "perfeccionarà" el sistema de nomenament de líders de Hong Kong però no tolerarà el separatisme

Cartells amb imatges de Carrie Lam i Mao Tse Tung a Hong Kong
Mehdi Chebil - Archivo

PEQUÍN, 1 nov. (Reuters/EP) -

La Xina "perfeccionarà" la manera en què es nomena i relleva al líder de Hong Kong però no tolerarà el separatisme o les amenaces a la seguretat nacional, segons ha afirmat aquest divendres un funcionari d'alt rang del règim de Pequín després d'una reunió d'alt nivell.

Els últims cinc mesos de protestes antigovernamentals a l'antiga colònia britànica representen el major desafiament popular al Govern del president xinès, Xi Jinping, des que va assumir les regnes del país a finals de 2012.

Dijous, el partit es va comprometre a garantir l'estabilitat de Hong Kong, després d'una reunió a porta tancada de quatre dies de durada entre els principals dirigents del Partit Comunista a Pequín, cosa que denota la importància que atorga el règim a l'estabilitat de l'antiga colònia britànica.

Parlant amb els periodistes sobre els resultats d'aquest plenari, l'alt representant del Parlament xinès Shen Chunyao ha dit que Hong Kong ha estat "per descomptat" un tema important en la reunió, en la qual van participar uns 370 funcionaris, inclòs Xi.

El ple va subratllar que "un país" és la base de "dos sistemes" i que el Partit Comunista xinès recolzarà els Governs de les Regions Administratives Especials --que també inclouen Macau-- perquè redoblin els seus esforços en matèria d'aplicació de la llei, segons ha explicat Shen, cap de la Comissió de Llei Fonamental de la Comissió Permanent del Parlament.

El Ple va decidir "perfeccionar" el sistema de nomenament i substitució dels dirigents de Hong Kong i de Macau i d'altres funcionaris d'alt rang allí, ha explicat Shen, sense aportar més detalls.

Els quatre caps executius de Hong Kong han estat triats per un petit comitè electoral replet de partidaris de Pequín. La Llei Fonamental estableix que l'"objectiu últim" és la selecció de l'Executiu mitjançant "sufragi universal després de propostes d'una comissió de nomenaments àmpliament representativa".

"En resum, millorarem encara més el sistema del Govern central d'exercir el ple poder administratiu sobre les Regions Administratives Especials de conformitat amb la Constitució i la Llei Fonamental", ha explicat.

Shen ha assegurat que Partit Comunista xinès "salvaguardarà fermament la sobirania nacional, la seguretat i els interessos de desenvolupament, salvaguardarà la prosperitat i l'estabilitat a llarg termini de Hong Kong i Macau, i no tolerarà cap desafiament al resultat final del principi 'un país, dos sistemes'.

el més llegit

 1. 1

  Lleida registra 19 ingressos de positius per covid-19

 2. 2

  La Plataforma per la Llengua demana a TV3 que "s'aturi la castellanització" de la cadena

 3. 3

  Detectat un brot amb cinc positius a Matadepera

 4. 4

  Colau ofereix al Govern més rastrejadors i la Generalitat "no ho veu"

 5. 5

  Una cinquantena de focus a Lleida entre brots i agrupacions de casos