Publicat 3/7/2020 9:48:27 +02:00CET

La Xina nomena Zheng Yanxiong cap de l'oficina encarregada de la seguretat nacional a Hong Kong

Manifestacions a Hong Kong.
Keith Tsuji/ZUMA Wire/dpa

PEQUÍN, 3 jul. (XINHUA/EP) -

El Consell d'Estat de la Xina ha nomenat aquest divendres Zheng Yanxiong cap de l'Oficina per a la Salvaguarda de la Seguretat Nacional del Govern de la Xina a Hong Kong.

Juntament amb Yanxiong, Pequín ha nomenat Li Jiangzhou i Sun Qingye sotsdirectors de l'oficina, que s'ha creat en virtut de la nova llei de seguretat nacional al territori, que va entrar en vigor dimecres.

En concret, la norma insta a crear un organisme continental a Hong Kong per fer complir la seguretat nacional, que podrà dur a terme les seves pròpies investigacions.

L'oficina, que operarà braç a braç amb l'Oficina del Comissionat del Ministeri de Relacions Exteriors de Hong Kong i el govern local, haurà d'adoptar mesures per "enfortir la gestió" de les organitzacions no governamentals i les agències de notícies estrangeres, segons l'article 54.

D'altra banda, no es divulgarà informació sobre el funcionament de l'oficina i les seves decisions no estan subjectes a cap revisió judicial. Tots els departaments de l'Administració hongkonguesa han de cooperar-hi i retre-hi comptes.

En aquest sentit, el Govern de la Xina exercirà la seva jurisdicció a Hong Kong en casos relacionats amb la interferència estrangera o quan la seguretat nacional del territori pateixi amenaces "greus o realistes".

La norma, àmpliament criticada, enumera quatre categories de delictes: secessió, subversió, terrorisme i col·lusió amb un país estranger o elements externs que posen en perill la seguretat nacional. La pena màxima per a cada delicte és la cadena perpètua tot i que la sentència d'alguns delictes menors és de tres anys de presó.