Publicat 1/12/2019 15:08:02 +01:00CET

La Xina imposa un reconeixement facial als usuaris de nous telèfons mòbils

Una mujer con un móvil en China
REUTERS / DAMIR SAGOLJ

MADRID, 1 des. (EUROPA PRESS) -

Aquest diumenge ha entrat en vigor una llei que obliga les empreses de telecomunicacions de la Xina a registrar els paràmetres biomètrics facials de l'usuari de qualsevol telèfon mòbil nou, cosa que incrementa el control de l'Estat sobre la població i el seu ús d'internet.

Pequín argumenta que aquesta norma, que es va anunciar al setembre, pretén "protegir els drets i interessos legítims dels ciutadans en el ciberespai", segons recull el portal de notícies Taiwan News.

Aquesta normativa se suma a la que obliga a conservar les fotografies que s'han fet quan es canviï de telèfon mòbil o es firmi un nou contracte amb les empreses de telecomunicacions, cosa que fa cada vegada més difícil l'ús de pseudònims a internet sense que les autoritats coneguin la veritable identitat dels usuaris.

Formalment pretén combatre fraus i delictes informàtics, però aquestes normes sobre reconeixement facial han estat criticades per atemptar contra la privadesa dels usuaris.

Un expert en intel·ligència artificial xinesa de la Universitat d'Oxford, Jeffery Ding, ha alertat en declaracions a Taiwan News que les autoritats xineses utilitzaran aquests escàners facials per seguir la població i vigilar comentaris i accions.

Les institucions xineses han utilitzat ja diverses vegades la tecnologia de reconeixement facial per resoldre casos polèmics i campanyes com la que ha suposat la detenció de més d'un milió de musulmans uigurs.