Publicat 4/8/2020 9:49:28 +02:00CET

Xina/EUA.- La Xina urgeix EUA a reconsiderar la seva "equivocada decisió" d'imposar sancions relacionades amb Xinjian

El president de Xinesa, Xi Jinping
picture alliance / Wolfgang Kumm / DPA - Archivo

PEQUÍN, 4 ago. (Xinhua/EP) -

La Xina ha urgit aquest dilluns als Estats Units al fet que reconsideri la seva "equivocada decisió" de sancionar una organització de Xinjiang i dues persones vinculades a la mateixa, al mateix temps que ha promès "lluitar decididament" si Washington persisteix.

L'Executiu nord-americà va imposar noves sancions al Cos de Producció i Construcció de Xinjiang (CPCX), que va descriure com "una organització paramilitar" subordinada al Partit Comunista de Xinesa (PCCh) i a dues persones relacionades amb ell per la seva suposada relació amb abusos comesos contra els uigures i membres d'altres minories musulmanes a la regió.

"L'acció dels Estats Units és una greu interferència en els assumptes interns de Xina i una greu violació de les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals", ha dit el portaveu del Ministeri d'Exteriors xinès Wang Wenbin, que ha remarcat que Pequín s'oposa "fermament" a aquesta decisió i la condemna "enèrgicament".

Segons Wang, els assumptes relacionats amb la regió de Xinjiang no estan relacionats amb els Drets Humans, l'ètnia o la religió, sinó que són assumptes d'antiterrorismo. "Els assumptes de Xinjiang són purament assumptes interns de Xina. Estats Units no té cap dret ni motiu per interferir", ha destacat.

Així mateix, ha defensat que l'acusació de "vigilància" de les minories ètniques de Xinjiang abocada per Washington "no és més que un rumor" i ha afirmat que no té cap base. "És una pràctica internacional comuna utilitzar productes científics i tecnològics moderns i grans dades per millorar el govern social, i els Estats Units no és una excepció", ha detallat.

L'anunci de Washington va arribar deu dies després que l'Oficina d'Indústria i Seguretat del Departament de Comerç dels Estats Units afegís a onze empreses xineses en la seva llista de sancionats per la seva implicació" en abusos contra la minoria musulmana uigur en Xinjiang.

El president dels Estats Units, Donald Trump ja va promulgar una llei que permet a Washington prendre mesures i imposar sancions a Pequín per la situació dels Drets Humans dels uigures al país asiàtic. El Govern xinès ha imposat sancions a diversos alts càrrecs nord-americans en resposta.