Publicat 15/12/2019 14:45:05 +01:00CET

Xile no està satisfeta i demana enfortir la voluntat política per donar una resposta "sòlida" i "ambiciosa"

MADRID, 15 des. (EUROPA PRESS) -

La presidenta xilena de la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU, Carolina Schmidt, no està satisfeta amb els resultats d'aquesta COP xilena celebrada a Madrid i ha demanat enfortir la voluntat política per donar una resposta "sòlida" i "ambiciosa" que permeti aturar el canvi climàtic.

En el final de la COP més llarga dels seus 25 anys d'història, Schmidt ha enumerat els acords "molt importats" aconseguits però ha afegit que "clarament" això "no és suficient" i té "sensacions oposades".

"El món ens està mirant i espera solucions concretes més ambicioses. Per tant, no estem satisfets", ha sentenciat la presidenta de la COP que considera que aquests acords no són "suficients per aconseguir amb sentit d'urgència el canvi climàtic".

De la mateixa manera, ha lamentat també que encara no estan els consensos per "elevar l'ambició" i ha fet una "crida al món fort i clar" per enfortir la voluntat política per accelerar l'acció climàtica a la velocitat que el món necessita.

"Les noves generacions esperen més de nosaltres. Tenim l'obligació d'estar a l'alçada de les circumstàncies. Les noves generacions, les dones, els nens del món sencer ens demanen una resposta més sòlida, més urgent i més ambiciosa per poder actuar", ha insistit.

Per la seva banda, illes Marshall, que aquest dissabte va fer un dels discursos més aplaudits pel plenari, ha denunciat que l'acord aconseguit no reflecteix cap de les pretensions que el país portava a Madrid i lamenta que tornaran a casa pensant que es podria haver fet més.

"El nou text que hem adoptat aquest matí no reflecteix res que s'apropi al que ens hauria agradat", ha assegurat la delegada climàtica enviada per Illes Marshall, Tina Eonemto Stege.

D'aquesta manera, considera que el 2020 és l'any en què s'ha de fer "tot" per millorar els objectius de cara a aconseguir la seguretat climàtica per al futur dels fills i els fills dels seus fills.

"Hauríem de simplement haver fet més aquí a Madrid. Vam tenir l'oportunitat per demostrar que veritablement entenem la nostra realitat climàtica i el que cal per aturar-la. No hem aconseguit el que demana la ciència i les nostres poblacions per evitar els seus impactes", ha criticat.

Per això, assegura que ara és necessari fer un esforç per aconseguir un esforç polític més significatiu l'any vinent. "Com vaig dir ahir: necessito ser capaç de tornar a casa i mirar els meus fills als ulls per explicar què hem fet aquí a Madrid. Aquest resultat no m'ho permet", ha conclòs.