La xifra de morts a l'Iraq per les protestes ja supera els 400

Publicat 29/11/2019 11:42:43CET
Manifestantes iraquíes durantes las últimas manifestaciones antigubernamentales celebradas en Bagdad
REUTERS / THAIER AL-SUDANI

BAGDAD, 29 nov. (Reuters/EP) -

Més de 400 persones, la majoria manifestants desarmats, han mort en el marc de les protestes contra el Govern registrades a l'Iraq des de principis d'octubre, segons un balanç de l'agència Reuters que han elaborat a partir de fonts mèdiques i policials.

Aquest recompte, en concret, estableix una xifra d'almenys 408 morts, dels quals 46 van morir en els aldarulls registrats aquest dijous a Bagdad i Nasiriya. Dijous va ser una de les jornades amb més víctimes des que van esclatar les protestes.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha dit que està "profundament preocupat" per l'ús de foc real contra els manifestants, que "ha derivat en un nombre creixent de morts i ferits", segons un comunicat del seu portaveu.

Guterres, que ha apel·lat al diàleg entre totes les parts, ha instat les autoritats a "actuar amb màxima contenció, protegir les vides dels manifestants, respectar els drets de llibertat d'expressió i assemblea i investigar ràpidament tots els actes de violència".

Els manifestants exigeixen, entre altres qüestions, la dimissió de l'executiu, la dissolució del Parlament i una reforma de tot el sistema polític, que regeix el país des de la invasió militar nord-americana el 2003.