Publicat 18/07/2020 14:10CET

Xavier Espot: "Andorra ha donat la imatge de ser un país líder i modern en la pandèmia"

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, durant una intervenció davant l'Assemblea General de l'ONU
GOVERN D'ANDORRA (SFG) - Archivo

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 jul. (EUROPA PRESS) -

El cap de Govern andorrà, Xavier Espot, ha dit aquest dissabte que "Andorra ha donat la imatge de ser un país líder i modern en la pandèmia" del coronavirus.

En declaracions a 'Ara Andorra' de Cope Catalunya i Andorra recollides per Europa Press, ha dit que l'única solució va ser el confinament i la suspensió de l'activitat econòmica, i ha destacat que la responsabilitat de la població va contribuir a que el sistema sanitari no es col·lapsés.

Aquest fet i "el cribatge de més del 90% de la població" amb proves PCR han estat, segons ell, primordials per fer un desconfinament ordenat i sense rebrots.

MESURES ECONÒMIQUES

Ha destacat que el seu govern "no ha esperat per avaluar l'impacte econòmic" de la pandèmia i ha pres anticipadament mesures econòmiques i socials per salvaguardar el teixit empresarial i l'ocupació.

Espot ha dit que han estat mesures conjunturals, ja que el país té des de 2014 una llei de serveis socials i sociosanitaris que dóna cobertura social en situacions com les actuals.

Ara hauran de veure si implementen algunes d'aquestes mesures de manera estructural: "Hi ha alguns mecanismes de què no disposàvem en el nostre ordenament jurídic" --ha dit-- però que veu absolutament necessaris per a les circumstàncies actuals, com les suspensions temporals de contracte i les reduccions de jornada laboral.

"No podíem no ser ambiciosos a l'hora de prendre tot un seguit de mesures econòmiques i socials" que han suposat uns 200 milions d'euros (en un país amb un pressupost anual d'uns 400, un PIB d'uns 2.400 i un deute entorn del 35% del PIB), i considera que la situació financera i pressupostària del país és "molt bona".

NO HI HAURÀ MÉS PRESSIÓ FISCAL

Així i tot, calcula que aquest any i el proper, segurament es generarà un dèficit d'uns 180 milions, encara que no caldrà incrementar la pressió fiscal: "Jo m'hi comprometo".

"No és necessari i minvaria la nostra competitivitat", ha dit, si bé no descarta alguna taxa finalista, com la turística o la d'emissions de CO2.

Per afrontar aquest dèficit Espot plantejarà, en l'acord d'associació amb la UE en negociació des de 2015, la qüestió dels mecanismes de liquiditat del Banc Central Europeu.

LA UE

Ha dit que Andorra no aspira a ser membre de la UE, sinó un estat associat: "Pertànyer al mercat interior europeu i assumir les quatre llibertats comunitàries": la lliure circulació de capital, mercaderies i persones i la lliure prestació de serveis.

Això diversificaria l'economia del país i podria crear un sector industrial més potent, que actualment falta al territori, segons Espot, que ha afegit que la negociació amb la UE està en una "fase intermèdia" que qualifica de complicada, perquè també hi ha pel mig un acord multilateral entre Andorra, Mònaco i San Marino.

ELS BANCS

El cap de Govern també s'ha referit a que Andorra "aplica perfectament l'intercanvi d'informació a nivell bancari", sobre el qual s'ha treballat aquests anys i ja se'n veuen els resultats, diu.

També ha destacat que la Cimera Iberoamericana que organitza el Principat i que s'ha traslladat de novembre d'enguany a la primavera de 2021 per la pandèmia serà "una cita molt important que servirà per situar encara més Andorra al món".

AEROPORT DE LA SEU D'URGELL

Quant a l'objectiu de la plena utilització de l'Aeroport de La Seu d'Urgell (Lleida), ha afirmat que durant la pandèmia s'hi va instal·lar el sistema GPS que permet vols en situacions meteorològiques complicades.

Per tant, ara pot rebre vols regulars, la qual cosa veu "importantíssima des de la perspectiva del desenclavament" d'Andorra i l'atracció de turistes de llocs més llunyans i amb més capacitat adquisitiva", i Andorra està negociant que diferents companyies apostin per aquesta infraestructura a curt termini i en vols regulars.

I ha fet una crida als turistes, assegurant que "Andorra és un país ready", és a dir, preparat i ben gestionat des de la perspectiva de la pandèmia.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés