Publicat 14/12/2014 13:31

WWF titlla de "fracàs" la cimera de Lima

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

L'ONG per la protecció del medi ambient WWF ha lamentat la falta de voluntat política dels governs reunits en la cimera de Lima contra el canvi climàtic a l'hora d'avançar cap a un acord global, que ha acabat, segons el parer del grup, sense plans específics per reduir les emissions.

"Amb aquest fracàs, es dificulta el camí a París 2015, on haurà de signar-se l'acord climàtic global que sigui ambiciós i equitatiu, basat en la ciència i no en la política", ha destacat l'organització en un comunicat sobre la trobada de l'any vinent a la capital francesa, on hauria de ratificar-se la nova estratègia mediambiental que reemplaçarà el protocol de Kyoto, seguint les bases establertes a Lima.

"Encara ens queda París. Durant 2015, WWF continuarà treballant amb altres aliats de la societat civil, governs locals i nacionals, sectors empresarials i altres actors dins i fora d'aquest procés, amb l'objectiu de mantenir viva la lluita contra el canvi climàtic amb la urgència necessària", afirma Mar Asunción, responsable del Programa de Canvi Climàtic de WWF a Espanya.

ACORD DE MÍNIMS

La Convenció Marc de Cambio Climático (COP20) de Lima ha acabat aquest diumenge després d'una maratoniana sessió definitiva de negociació que ha culminat amb un acord de mínims en què s'estipula, per primera vegada, que cada país es comprometi a desenvolupar plans individuals per reduir les emissions de gasos responsables del canvi climàtic.

La "Crida de Lima per a l'Acció Climàtica" estipula que tots els països, tant els desenvolupats com els emergents, emprenguin accions immediates per combatre el canvi climàtic. Tot i això, no se sap si el pla d'acció serà suficient per arribar a l'objectiu ideal: reduir l'escalfament global al límit establert de dos graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials.

Cal destacar encara que l'acord imposa a les nacions desenvolupades la responsabilitat d'abanderar la lluita contra el canvi climàtic proporcionant suport financer als països en desenvolupament els qui, al seu torn, hauran d'adoptar mesures per frenar la contaminació que genera el seu emergent indústria.

Països com l'Índia, a través del seu ministre per al Medi Ambient, Prakash Javedekar, han expressat la seva satisfacció --"tenim el que volem", ha declarat-- davant de la responsabilitat assumida pels països més desenvolupats, que suposa un agraït canvi de tendència després de 20 anys en els quals les principals economies del món han renunciat a liderar aquesta lluita.

En aquest sentit WWF ha valorat positivament certs desenvolupaments com l'actitud dels països llatinoamericans, que "han donat un molt bon exemple de lideratge al llarg de l'any, demostrant que l'acció climàtica decidida és possible, amb anuncis per a l'increment les energies renovables, reducció de les emissions provinents dels boscos, preparació per als impactes climàtics i contribució a la capitalització del Fons Verd pel Clima, amb els seus propis recursos i el suport d'altres països".

En qualsevol cas, l'ONG adverteix que "la ciència és clara: demorar les accions fins al 2020 farà que sigui gairebé impossible evitar els pitjors impactes del canvi climàtic; tot i això, la conveniència política va guanyar sobre la urgència científica".

"En lloc de lideratge, els negociadors van lliurar un pla opac amb molt poca rellevància científica" i "van desaprofitar l'onada d'optimisme polític" sobre la qual van iniciar les converses, fins i tot després dels compromisos de la Xina i els Estats Units de reduir les seves emissions, i dels 10.000 milions de dòlars inicials per al finançament climàtic, provinent de països grans i petits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés