Insta la Fiscalia a examinar possibles delictes perpetrats per opositors, entre ells usurpació de funcions o falsificació documental
MADRID, 22 ago. (EUROPA PRESS) -
El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela ha considerat vàlids els resultats de les eleccions presidencials difosos pel Consell Nacional Electoral (CNE) i que van donar com a vencedor l'actual president veneçolà, Nicolás Maduro, malgrat les sospites de frau plantejades per l'oposició i per la major part de la comunitat internacional.
La Sala Electoral del TSJ ha certificat "de forma inobjetable" el material del CNE i, per tant, considera Maduro president electe de Veneçuela per al període 2025-2031, malgrat les acusacions d'una oposició que ha reclamat la difusió de les actes i al fet que la mateixa fallada "exhorta" al Consell Electoral a publicar els resultats "definitius".
Els magistrats han conclòs que no hi ha discrepàncies entre les dades de les màquines de votació i les dades facilitades per CNE, la qual cosa permet "convalidar" els resultats i obre un nou capítol en un procés que l'oposició ja considerava esbiaixat des d'un inici, tenint en compte del control del chavisme sobre els diversos poders.
El Suprem ordena a més traslladar "de manera urgent" al fiscal general, Tarek William Saab, la informació recaptada davant de la possibilitat que durant el procés puguin haver-se comès delictes d'usurpació de funcions, falsificació de documents públics, instigació a la desobediència o conspiració.
L'oposició va contrarestar l'absència de dades públiques per part del CNE difonent en Internet unes actes que acreditarien la victòria del seu principal candidat, Edmundo González Urrutia, que va assumir el lideratge de la campanya davant de la persistència de la inhabilitació política a María Corina Machado, vencedora de les primàries.
Així mateix, la sentència llegida per la presidenta del tribunal, Caryslia Rodríguez, en presència de ministres del Govern de Nicolás Maduro, ha apuntat a possibles delictes informàtics, insistint que el CNE va ser víctima d'un ciberatac "massiu" en plena jornada electoral.
Rodríguez ha aprofitat per resumir el procés que ara deriva en aquesta sentència, que va incloure citacions a tots els candidats. González Urrutia no va acudir a la seu del Suprem, segons la jutgessa "en franca falta de respecte a l'autoritat judicial".
LA FISCALIA "APROFUNDIRÀ" INVESTIGACIONS
El fiscal general, Tarek William Saab, present en la lectura de la sentència s'ha pronunciat davant dels mitjans immediatament després per destacar la importància de la fallada i assenyalar que ho acataran "de manera inequívoca" en relació amb les investigacions requerides.
Així, ha advocat per "aprofundir" les perquisicions. La Fiscalia ja havia obert una investigació sobre González i Machado per diversos delictes, entre ells "instigació a la insurrecció", després de recriminar-los que haguessin proclamat un vencedor alternatiu a Maduro i reclamat el respatller tant de la Policia i les Forces Armades veneçolanes com de la comunitat internacional.
Per la seva banda, el ministre d'Exteriors, Yván Gil, ha subratllat que la "magistral sentència" coneguda aquest dijous "tanca un capítol del procés electoral", i ha reclamat a altres governs "respecte" per a processos que són "interns".
"Veneçuela està en el seu ple funcionament, en pau, en tranquil·litat i aquest és un missatge molt clar que hem transmès avui al món sencer", ha dit Gil, que ha advertit d'un suposat "cop d'estat" que s'hauria tractat d'imposar al país sud-americà i amb "origen des de l'exterior".