Publicat 17/7/2020 9:37:30 +02:00CET

Veneçuela confirma la detenció de tres colombians però no els repatriarà a Colòmbia

Jorge Arreaza
TWITTER/@CANCILLERIAVE - Archivo

MADRID, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Veneçuela ha confirmat aquest dijous que ha arrestat tres colombians que transportaven ajuda humanitària del Consell Noruec per als Refugiats (CNR) a comunitats indígenes de la frontera entre tots dos països, però ha assegurat que no els repatriarà a Colòmbia.

"Veneçuela expressa la disposició d'entregar a la Creu Roja colombiana o al CNR els aliments per ajudar les comunitats indígenes de Colòmbia", ha indicat el Ministeri d'Exteriors veneçolà en un comunicat.

"No obstant això, en virtut de la presumpta comissió de delictes tipificats en les lleis nacionals, l'embarcació i els tripulants quedaran a les ordres dels tribunals nacionals", ha continuat.

Segons ha explicat el Ministeri d'Exteriors del país del Carib, la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) "patrullava per detectar i combatre incursions paramilitars i mercenàries des de Colòmbia i va inspeccionar una embarcació presumptament colombiana amb el nom Cejal I al sector Caño Guzmán", en territori veneçolà.

"La inspecció va determinar que l'embarcació que tripulaven tres ciutadans de nacionalitat colombiana no disposava de cap documentació que avalés la càrrega", i ha detallat que es tractava de 47 bosses de menjar, 45 quilos de material metàl·lic, i 38 bidons per transportar combustible".

El Ministeri d'Exteriors de Veneçuela ha criticat que el CNR i la Creu Roja de Colòmbia "posin en risc la possible condició humanitària d'una càrrega i contractin transports que indubtablement es fan servir amb propòsits delictius".

Colòmbia ha denunciat la retenció i han precisat que l'embarcació traslladava equips d'higiene. El Govern d'Iván Duque ha exigit l'"immediat alliberament i retorn" dels tripulants al seu país.