Publicat 02/07/2015 16:18

Veneçuela assegura que Felipe González "pot tornar quan vulgui", però sense fer d'advocat

Mario Isea
EUROPA PRESS

També acusa FAES de "reforçar el discurs contra Veneçuela" per invitar les dones dels opositors empresonats

CARACAS, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

L'ambaixador de Veneçuela a Madrid, Mario Isea, ha aclarit que l'expresident espanyol Felipe González "pot tornar quan vulgui", però no per exercir com a advocat dels líders opositors presos perquè no compleix els requisits necessaris per a això.

"Quan ell vulgui tornar pot tornar", ha afirmat Isea en una trobada amb els mitjans de comunicació espanyols celebrada aquest dijous a la seu diplomàtica a Madrid, un dia després que González expressés el seu desig de tornar "quan pugui i calgui".

Sobre aquesta qüestió, Isea ha subratllat que "mai se li ha impedit anar a Veneçuela", i ha recordat que en la seva última estada va tenir "absoluta llibertat" perquè "va dir el que va voler, va arribar quan va voler arribar i se'n va anar quan va voler".

Tot i això, ha aclarit que, tot i que podrà entrar a Veneçuela, no podrà exercir com a assessor tècnic dels advocats de Daniel Ceballos i Leopoldo López, una figura jurídica que --segons defensen González i l'oposició-- està emparada per la Constitució.

"Nosaltres ja hem aclarit que l'exercici de l'advocacia està reglamentat", ha recalcat, i ha apuntat que "l'exercici del Dret està regulat a tot arreu i a Veneçuela és igual", de manera que "no pot exercir d'advocat" allà.

Isea ha insistit que González participa "en una campanya que promou la impunitat perquè aquestes persones no estan enjudiciades per pensar diferent del president Nicolás Maduro, sinó per promoure sortides no democràtiques i violentes a Veneçuela".

"Veneçuela està patint una campanya internacional terrible", ha lamentat, i alhora ha denunciat que "és molt esbiaixada" perquè, "per exemple, (González) "no es preocupa pels afroamericans morts ni pels estudiants desapareguts, només es preocupa per alguns polítics veneçolans que estan sent enjudiciats per fer una crida a la violència".

També ha acusat FAES, una fundació que lidera l'expresident José María Aznar, de "reforçar el discurs contra Veneçuela" en "portar a personatges de l'oposició veneçolana", com les dones de López i l'alcalde metropolità de Caracas, Antonio Ledezma.

En canvi, ha lamentat que les famílies de les víctimes de la violència deslligada durant les revoltes opositores del 2014 "han estat demanant ser rebudes pel Govern espanyol" i aquest no ha accedit, tot i que sí que es reuneix amb les dones dels dissidents empresonats.

"DRETS GARANTITS"

Isea ha sostingut que "no hi ha presos polítics a Veneçuela" i que els drets de López, Ledezma i Ceballos "estan garantits" perquè d'això s'encarreguen la Fiscalia i la Defensoria del Poble. "Tothom sap on són", ha recalcat.

Sobre aquest punt ha denunciat que "s'engreixen les xifres". Per exemple, ha esmentat que entre els suposats presos polítics s'inclouen funcionaris investigats per "abús de poder" i "banquers pròfugs". "No són perseguits polítics, són delinqüents", ha sostingut.

Isea ha criticat igualment les "tàctiques" utilitzades per l'oposició en aquesta "campanya de desprestigi contra Veneçuela", entre les quals ha al·ludit a la vaga de fam iniciada per Ceballos i López, que ja han abandonat. "Diuen que van passar 30 dies sense ingerir cap aliment; bé, (si això fos així) difícilment es recuperarien", ha postil·lat.

"No és veritat que tots els polítics d'oposició a Veneçuela tenen retallats els seus drets. De fet, han proliferat partits en els últims temps a granel (...) el que no és legítim és convidar a una sortida violenta quan en la Constitució estan tots els mètodes democràtics per elegir i revocar", ha argumentat.

El diplomàtic ha reconegut que a Veneçuela "hi ha problemes i reptes", com a tot arreu, però ha demanat marge "perquè es puguin resoldre en pau. "No direm que Veneçuela és Disneyland ni el paradís terrenal (...), però hi ha una campanya terrible contra nosaltres", ha reiterat.

ELECCIONS PARLAMENTÀRIES

L'ambaixador ha inclòs en aquesta suposada ofensiva mediàtica contra Veneçuela les declaracions de l'oposició sobre les eleccions parlamentàries, que denuncia que han estat fixades per a finals d'any (6 de desembre) per donar temps al 'chavisme' a sumar suports.

"A Veneçuela la convocatòria d'eleccions no és una assignatura pendent", ha subratllat. Isea ha explicat que depèn del Consell Nacional Electoral, "que és un òrgan autònom" i no del Govern, com en altres països.

Ha criticat que l'oposició s'hagi atribuït com un èxit el fet que el CNE hagi fixat una data per al comicis legislatius, i ha indicat que a Veneçuela "és una tradició" celebrar-los a finals d'any i per a això ha aportat una cronologia amb les votacions des del 1947.

Així, ha acusat la dissidència de fer el que ha anomenat "el truc del carterista". "És com qui es roba una cartera a la Puerta del Sol i diu a la gent 'allà està el carterista'. És el victimari que es victimitza", ha descrit.

Malgrat això, ha confiat en la fermesa del sistema electoral veneçolà i ha explicat que Veneçuela no té problema que hi hagi observació internacional, si bé ha criticat que es pretengui "minimitzar" la legitimitat d'organitzacions regionals com UNASUR i l'OEA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés