Publicat 26/06/2021 17:14

Veneçuela anuncia la data d'arribada de la missió electoral "exploratòria" de la UE

Archivo - Arxivo - El president de Veneuela, Nicolás Maduro
MARCELO GARCÍA / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

Els EUA, la UE i el Canad afirmen que estan disposats a "revisar" les sancions imposades contra Veneuela si es produeixen "avanos significatius"

MADRID, 26 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional Electoral de Veneuela (CNE) ha informat de l'arribada el proper 6 de juliol de la missió tcnica de la qual avaluar els preparatius per a les eleccions regionals i locals previstes per al novembre.

"La Unió Europea va informar al CNE que arribar la missió exploratria el proper sis de juliol del 2021", ha publicat el CNE a través del seu compte de Twitter.

L'encarregat de negocis de la Unió Europea a Veneuela, Duccio Bandini, va ser rebut pel president del CNE, Pedro Calzadilla. Bandini li va lliurar la nota verbal, emesa pel Servei Europeu d'Acció Exterior de la UE, la qual indica que la referida missió arribar al país el proper 6 de juliol.

Bandini i Calzadilla van abordar així en una reunió que va sollicitar el representant europeu el calendari de les eleccions del 21 de novembre. La trobada té relació amb la decisió que va anunciar el passat 21 de juny l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, sobre l'enviament d'una missió exploratria.

ELS EUA, EL CANAD I LA UE PODRIEN REVISAR LES SANCIONS

Els Estats Units, la Unió Europea i el Canad han ems aquest divendres un comunicat conjunt en qu afirmen que estan disposats a "revisar" les sancions imposades contra Veneuela si es produeixen "avanos significatius" amb l'oposició per aconseguir eleccions "crebles, inclusives i transparents".

"La solució pacífica a aquesta profunda crisi política, social i econmica ha de provenir del poble veneol a través de negociacions integrals liderades per Veneuela amb la participació de tots els interessats", han indicat en el text el cap de la diplomcia europea, Josep Borrell; el secretari del Departament d'Estat nord-americ, Antony Blinken, i el ministre d'Afers Exteriors del Canad, Marc Garneau.

"Un procés de negociació integral i amb terminis concrets hauria de restaurar les institucions del país i permetre que tots els veneolans s'expressin políticament a través d'eleccions locals, parlamentries i presidencials crebles, inclusives i transparents", han apuntat.

Els Estats Units, el Canad i la Unió Europea han demanat l'"alliberament incondicional de tots els detinguts injustament per motius polítics", a més de "la independncia dels partits polítics, la llibertat d'expressió i de premsa, i la fi dels abusos contra els Drets Humans".

Al mateix temps han celebrat "els avanos substantius i crebles" que hi ha hagut "per restaurar els processos democrtics i les institucions" del país i han assenyalat que estan disposats "revisar" les sancions econmiques en cas que es produeixin "avanos significatius" durant la negociació.

En el comunicat s'ha fet també una crida perqu "a partir de" les eleccions locals i regionals previstes per al novembre del 2021, Veneuela celebri processos electorals sota els "estndards internacionals de democrcia".

Finalment, Blinken, Garneau i Borrell han condicionat "l'accés sense restriccions a l'assistncia humanitria" --aliments, medicines i subministraments per fer front a la covid-19-- per a Veneuela "a un acord entre tots els actors polítics".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés