Publicat 27/04/2014 14:26

Juan XIII i Joan Pau II, sants en una cerimònia concelebrada per Francesc i Benet XVI

Canonización de Juan Pablo II y Juan XXIII
VATICANO

El Papa assegura que els nous sants van conèixer "les tragèdies del segle XX, però no es van escandalitzar"

ROMA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

Joan XXIII i Joan Pau II han estat proclamats sants a les 10.15 hores d'aquest diumenge 27 d'abril, a una cerimònia concelebrada pel Papa Francesc i el Papa emèrit Benet XVI, juntament amb 150 cardenals i 1.000 bisbes. L'acte, seguit per 800.000 pelegrins a Roma i 2.000 a tot el món, ja es coneix com la cerimònia dels quatre Papes.

Els pelegrins han començat a entrar a la Plaça de Sant Pere cap a les 05.00 hores del matí, mentre que els membres de les 122 delegacions estrangeres, amb 24 caps d'Estat i 10 caps de Govern, ho han fet a les 09.00 hores. Els Reis d'Espanya, han arribat cap a les 9.30 hores, amb la Reina Sofia de llarg i de blanc, com correspon a les reines catòliques.

Els tapissos de Joan Pau II i Joan XXIII penjaven a la façana de la basílica de Sant Pere, els mateixos que es van utilitzar a les seves beatificacions. Els dies que s'han assignat per a la veneració són l'11 d'octubre per a Joan XXIII i el 22 d'octubre per a Joan Pau II. La cerimònia ha començat amb una lleugera pluja, però després de la proclamació ha sortit el sol.

SALUTACIÓ ENTRE ELS PAPES

A les 9.30 hores, arribava a la Plaça de Sant Pere el Papa emèrit Benet XVI, rebut amb una forta ovació, i s'ha situat al sector esquerre, juntament amb la resta de concelebrants. El Papa Francesc ha anat a saludar-lo al començament de la cerimònia, fonent-se en una afectuosa abraçada, així com al final, per a agafar-li les mans, gest al qual Benet XVI ha correspost somrient.

Després de la proclamació, durant l'homilia, el Papa Francesc ha destacat que Sant Joan XXIII i Sant Joan Pau II van ser dos "capellans, bisbes i Papes del segle XX", que "van conèixer les tragèdies del S.XX" però "no es van escandalitzar".

Així, el Pontífex ha destacat que Karol Wojtyla i Angelo Giuseppe Roncalli, "no es van aclaparar" perquè "van ser dos homes valerosos, plens de la fortalesa de l'Esperit Sant, i que van donar testimoni davant de l'Església i el món de la bondat de Déu, de la seva misericòrdia".

A més, ha expressat que "van tenir el valor de mirar les ferides de Jesús, de tocar les seves mans llagades i el seu costat traspassat" i que "no es van avergonyir de la carn de Crist, ni es van escandalitzar d'ell, ni de la seva creu".

MISERICÒRDIA

"Que aquests dos nous sants pastors del Poble de Déu intercedeixin per l'Església, perquè, durant aquests dos anys de camí sinodal, sigui dòcil a l'Esperit Sant en el servei pastoral a la família. Que els dos ens ensenyin a no escandalitzar-nos de les llagues de Crist, a endinsar-nos en el misteri de la misericòrdia divina que sempre espera, sempre perdona, perquè sempre estima", ha destacat.

El Concili Vaticà II i els seus resultats ecumènics han centrat gran part de l'homilia. Francesc ha destacat que Joan XXIII i Joan Pau II "van col·laborar amb l'Esperit Sant per restaurar i actualitzar l'Església segons la seva fesomia originària, la fesomia que li van donar els sants al llarg dels segles". Així, ha advertit que no s'ha d'oblidar que són "els sants els qui porten endavant i fan créixer l'Església".

Ha posat de manifest que al convocar el Concili, Joan XXIII "va demostrar una delicada docilitat a l'Esperit Sant, es va deixar conduir i va ser per a l'Església un pastor, un guia-guiat". Sobre Joan Pau II ha dit que en aquest camí de conciliar "va ser el Papa de la família", moment en el qual els pelegrins han començat a aplaudir, i s'ha mostrat feliç de comentar-ho en un moment important per a l'Església perquè està vivint "un camí sinodal sobre la família i amb les famílies, un camí que ell, des del Cel, certament acompanya i sosté".

CONTEMPLATIUS

També ha assegurat que eren "homes contemplatius de les llagues de Crist i testimonis de la seva misericòrdia", i alhora ha ressenyat que en ells hi havia "esperança viva", al costat d'un "goig inefable i radiant", esperança i goig ha explicat que "Crist ressuscitat dóna als seus deixebles, i dels quals res ni ningú els podrà privar".

Alhora, ha fet referència als primers cristians, que vivien "l'essència de l'Evangeli, això és, l'amor, la misericòrdia, amb simplicitat i fraternitat" i ha comentat que precisament que aquesta era "la imatge de l'Església que el Concili Vaticà II va tenir davant de sí mateix". Per això, ha recordat que aquest diumenge, "amb el qual s'acaba la vuitena de pasqua estan les llagues glorioses de Crist ressuscitat".

El Papa ha explicat que "les llagues de Jesús són un escàndol per a la fe", però que "són també la comprovació de la fe". "No per creure que Déu existeix, sinó per creure que Déu és amor, misericòrdia, fidelitat", ha afegit en aquest sentit.

A les 9.53 hores ha començat la Processó d'Ingrés. A les 10.00 hores del matí Francesc ha arribat al sagrato. La cerimònia ha seguit un ritu simplificat, que té les relíquies de sang i pell de Joan Pau II i Joan XXIII, respectivament. La missa en llatí ha estat precedida per la coronilla de la Divina Misericòrdia, que es recita utilitzant el rosari, i per cants interpretats pels cors de Roma, Bèrgam, Cracòvia i el cor oficial de la Capilla Sixtina.

L'acte ha començat amb el cant de la Lletania dels Sants i, a continuació, el prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, el cardenal Angelo Amato, ha fet tres peticions al Pontífex perquè inscrigui als beats --en aquest cas, Joan Pau II i Joan XXIII-- en el llibre dels Sants. Primer ho demana amb "gran força", una vegada més amb "major força" i, finalment, amb "grandíssima força".

A continuació, el Sant Pare ha exercit tota la seva autoritat com a cap de l'Església universal a través d'una oració: "En honor de la Santíssima Trinitat, per l'exaltació de la fe catòlica i l'increment de la vida cristiana, amb l'autoritat del nostre Senyor Jesucrist i dels sants apòstols Pere i Pau, després d'haver reflexionat llargament i invocat l'ajuda divina i escoltant l'opinió de molts dels nostres germans bisbes, declarem sants a Joan XXIII i a Joan Pau II".

JA ESTAN INSCRITS

Francesc ha continuat dient que els inscriuen en el llibre dels Sants i que estableixen que siguin venerats per tota l'Església. I conclourà: "En nom del Pare, del Fill i de l'Esperit Sant".

Després, s'han portat fins a l'altar els reliquiaris que contenen les relíquies dels sants, una ampolla de sang en el cas de Joan Pau II i un tros de pell de l'exhumació, en el cas de Joan XXIII. Concretament, la relíquia de Roncalli l'han portat familiars del sant, entre els quals hi ha, el seu nebot nét, mentre que la del Papa Wojtyla ha estat portat per Floribeth Mora, la dona de Costa Rica que es va curar d'un ictus miraculosament al demanar la intercessió de Joan Pau II. El Pontífex les ha besat. L'evangeli s'ha llegit en llatí i grec.

El Pontífex ha donat les gràcies a pelegrins, delegacions estrangeres, autoritats italianes i periodistes per la seva presència i, a l'acabar la cerimònia, ha saludat a les delegacions estrangeres una per una. En acabar, ha recorregut en Papamòbil la Plaça de Sant Pere i la Via de la Conciliazione, fins que ha decidit baixar-se per saludar a uns malalts. Després, ha resat el Regina Caelli. Està previst que la Basílica de Sant Pere obri a les 14.00 hores perquè els fidels resin davant de les tombes dels sants.

Uns 10.000 agents de seguretat participen al dispositiu, al costat de 26.000 voluntaris. A més, 2.259 periodistes de 64 països s'han acreditat per a l'esdeveniment, a més dels 500 acreditats permanentment. La cerimònia també ha pogut seguir-se a través de 19 pantalles gegants distribuïdes per la ciutat de Roma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés