Publicat 17/11/2019 17:29:43 +01:00CET

Vaga general a l'Iraq durant una nova jornada de protestes socials

L'exportació de petroli per carretera i per mar s'ha vist afectada per les manifestacions

MADRID, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

Aquest diumenge s'ha desenvolupat una vaga general a l'Iraq per exigir a les autoritats que es compleixin les demandes dels manifestants que porten setmanes mobilitzats per la ineficiència dels serveis públics, l'atur, la corrupció i la desigualtat.

A la ciutat de Bàssora, al sud del país, grups de manifestants han tallat els principals carrers de la ciutat. En resposta a la convocatòria de vaga, les autoritats han declarat festiu aquest diumenge a quatre províncies del sud del país: Wasit, Babel, Misan i Dhi Qar i a Bagdad molts col·legis han estat tancats per manifestants.

"El col·legi està tancat per ordre oficial del poble", expliquen diversos cartells col·locats en les portes d'un dels centres educatius de Bagdad, informa la televisió iraquiana Rudaw.

Les protestes estan recolzades pel clergue xiïta Muqtada al Sadr, qui dimecres passat va publicar a Twitter un llistat de recomanacions per als manifestants i va instar a tots els funcionaris a fer vaga "almenys un dia".

Les protestes van començar l'1 d'octubre i després d'una breu pausa per la festivitat xiïta de l'Arbaín van ressorgir amb més força per demanar la fi del règim actual i la dimissió de la Presidència, del primer ministre i del president del Parlament.

Almenys 320 manifestants i membres de les forces de seguretat han mort en les protestes i hi ha uns 15.000 ferits en els aldarulls. Els manifestants han tallat els accessos per carretera als principals jaciments petrolífers del sud del país així com als ports d'exportació del petroli i els centres de les ciutats estan en gran part bloquejats.

A més, aquest dissabte la cadena Al Sumaria ha informat citant fonts mèdiques que "més de 700 dels ferits pateixen discapacitat crònica" en la seva majoria per l'impacte de pots de gas i bales a la columna vertebral o a les cames.