Publicat 28/02/2015 10:34

Tabaré Vázquez assumeix la presidència de l'Uruguai sota la llarga ombra de Mujica

Página web de José Mujica
WEB DE JOSÉ MUJICA

Promet concloure la tasca de Mujica i afrontar els "nous desafiaments" amb la mà estesa a l'oposició

MONTEVIDEO, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

Tabaré Vázquez assumeix aquest diumenge la presidència de l'Uruguai amb el repte de governar sota la llarga ombra d'un José Mujica tan carismàtic que ha canviat la forma de gestionar el poder més enllà de les fronteres uruguaianes i llatinoamericanes, deixant orfe a un país que ara observarà des de la seva 'chacra' de Montevideo.

Vázquez, de l'esquerrà Front Nacional (FA), tornarà a la Direcció de l'Estat, que ja va ocupar entre els anys 2005 i 2010, després d'imposar-se amb el 53 % dels vots al líder del Partit Nacional, Luis Lacalle Pou, a les eleccions presidencials celebrades el passat 30 de novembre.

Com és habitual, la presa de possessió tindrà com a escenari el Congrés i tindrà la presència dels principals líders llatinoamericans, entre els quals destaca el president cubà, Raúl Castro, que comença a moure's amb major llibertat per la regió després de l'anunci de la normalització de les relacions amb els Estats Units.

Espanya, per part seva, estarà representada pel rei Joan Carles, que s'entrevistarà tant amb Vázquez com amb Mujica aprofitant la seva estada a Montevideo. També assistirà el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez.

Tot i que el protagonista de qualsevol investidura presidencial és el nou governant, aquesta vegada, la cerimònia farà de comiat oficial de Mujica, a qui tots els seus col·legues regionals consideren un referent llatinoamericà.

"El considerem un amic i un pare a nivell polític i personal, un lluitador social", ha dit el president bolivià, Evo Morales, en un dels últims actes oficials de Mujica al capdavant del Govern uruguaià.

Així, molts analistes polítics auguren un futur prometedor per a Mujica en les altes esferes regionals. La seva figura podria servir, per exemple, per obrir les portes d'una Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR) ancorada en els pilars bolivarians.

COSES PENDENTS

El nou Govern haurà de resoldre una sèrie de temes pendents que heretarà de l'administració Mujica i que suposaran un repte personal, sobretot per a Vázquez, al tractar-se de qüestions espinoses que enfronten les seves opinions personals amb les de l'oficialisme.

El principal repte serà implementar la llei de producció i comercialització de marihuana, un dels vaixells insígnia del Govern de Mujica que, tot i això, ha collit crítiques tant des del FA com des de l'oposició per les seves importants llacunes.

Per davant queda també l'acollida de cinc presos procedents de la presó que els Estats Units té en la badia de Guantánamo (Cuba), una "obligació humanitària" que forçarà Vázquez a improvisar una política oficial sobre refugiats.

Una altra de les tasques pendents és, sens dubte, la recomposició de les relacions amb l'Argentina. La batalla legal per la fàbrica de paper sobre el riu Uruguai i les desafortunades declaracions de Mujica sobre el matrimoni Kirchner --als quals es va referir com "la vella i el borni"-- han dinamitat els vincles bilaterals.

El pròxim Executiu haurà d'esforçar-se per reconstruir els ponts amb l'Argentina, si desitja mantenir a un ritme del 6% anual el creixement econòmic uruguaià, ja que Buenos Aires és clau per al desenvolupament de Montevideo.

AGENDA PRÒPIA

Vázquez aspira, tot i això, a implementar una agenda pròpia allunyada dels encàrrecs de l'anterior gestió. Durant la campanya electoral ha apuntat a la reforma del sistema fiscal, la inseguretat ciutadana i la qualitat de l'educació.

Entre les preocupacions dels uruguaians destaca l'elevada càrrega fiscal, que el FA ha utilitzat aquests anys per finançar els programes socials amb els quals ha reduït la pobresa a l'11 %, però que ja comença a asfixiar a la classe mitjana.

La seguretat és un altre dels grans temes. Tot i que Uruguai és un dels països més segurs de l'Amèrica Llatina, comença a preocupar la delinqüència comuna, especialment entre joves, el que va portar als uruguaians a votar en referèndum sobre la rebaixa de l'edat penal des dels 18 fins a 16 anys, tot i que ha estat rebutjada.

L'educació serà un altre dels eixos del nou Govern. "Educació, educació, educació i una altra vegada educació", ha dit Mujica en un discurs, fent-se eco de la inquietud entre els experts per la caiguda del nivell de preparació dels joves en l'última dècada.

UN NOU URUGUAI

En aquest segon mandat, Vázquez confia a recollir els fruits que el FA ha sembrat des de la seva arribada al poder, el 2005, per transformar la nació austral, convertint-la en un dels destins més atractius de la regió.

En aquests deu anys Uruguai ha donat la batalla contra la misèria que abans omplia els seus carrers, incloses les del Gran Montevideo. "Qui podria pensar fa una dècada que en el tancament de campanya hem elegit parlar de convivència si llavors estàvem submergits en la fam?", ha dit Vázquez en el seu últim acte electoral.

L'Uruguai s'ha erigit com un oasi enmig dels greus problemes --com el crim organitzat-- i els escàndols polítics --especialment de corrupció-- cridant així l'atenció d'inversors, turistes i fins i tot d'estrangers que busquen un nou lloc de residència.

Tot i això, el nou president sap que "avui els desafiaments són majors" i per aquesta raó ha promès governar amb la mà estesa a l'oposició i a tots els uruguaians. "No volem que ens segueixin, volem que ens guiïn. Si anem malament, volem que ens ajudin a corregir el rumb. No ens deixin sols", va dir en la nit electoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés