Publicat 24/10/2021 15:07CET

Uns vuit milions de somalis necessitaran assistència humanitària al 2022

Expulsats somalis de les Anod (Somàlia)
GOBIERNO DE PUNTLANDIA

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

Nacions Unides ha alertat aquest diumenge que gairebé vuit milions de somalis estaran obligats a recórrer a l'ajuda humanitària l'any que ve per sobreviure, enmig d'un conflicte armat gairebé permanent i l'acció del canvi climàtic, factors que han provocat el desplaçament de més de 400.000 persones al país des de gener d'aquest any.

Aquestes són les conclusions de l'Oficina per a la Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU a Somàlia en els seus pronòstics, que s'han presentat aquest diumenge, sobre la crisi política en què es troba el país africà --on les eleccions s'han ajornat per disputes entre Govern, oposició i estats-- i la violència associada.

"El conflicte i la inseguretat s'han disparat al sud i al centre de Somàlia, i han impulsat cicles de desplaçament, interrupcions en les activitats de mitjans de vida i limitacions en l'accés al comerç i l'assistència humanitària", ha lamentat l'organització.

Així mateix, l'OCHA indica que, entre inundacions i sequeres, "Somàlia roman en la primera línia del canvi climàtic", també motor de violència per la disminució dels recursos i les lluites entre comunitats que provoca.

Tot això ha provocat que un total de 7,7 milions de dones, homes i nens somalis necessitaran assistència humanitària al 2022 en un país amb 2,9 milions de persones com a desplaçades internes, la majoria (2,2 milions) amb necessitat d'assistència humanitària urgent.

Segons les projeccions de l'agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), al 2022 el nombre total de refugiats i sol·licitants d'asil serà de 30.800.

El nombre de retornats ascendirà fins als 132.117, i si bé tornaran a un entorn "favorable" de protecció en comparació amb els països dels que fugen o tornen, també necessitaran suport humanitari en un país on el 71% dels somalis viuen per sota del llindar de la pobresa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés