Publicado 01/05/2020 18:01

Uns 60.000 andorrans passaran des de dilluns per 59 Stop Labs de cribatge massiu

El jefe de Gobierno de Andorra, Xavier Espot, visita el Stop Lab de cribaje masivo de coronavirus en Escaldes-Engordany, donde se realizan las pruebas a los voluntarios, junto con otras autoridades del país
SFG

S'espera que al voltant del 10% doni positiu en la prova d'anticossos

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 1 maig (EUROPA PRESS) -

Uns 60.000 andorrans passaran, des de dilluns i durant 10 dies, per algun dels 59 Stop Labs per sotmetre's a la prova per determinar si són portadors de Covid-19, si han passat la malaltia o si encara no han tingut contacte amb el coronavirus, han explicat a Europa Press els organitzadors.

Els Stop Labs se situaran en aparcaments, principalment, i estaran integrats per tres voluntaris i una taula on s'extraur la mostra, s'analitzaran anticossos i es processaran els resultats.

Un voluntari amb formació sanitria s'encarregar d'obtenir la mostra, un segon voluntari la processar i el tercer n'introduir el resultat a la base de dades.

ACTUA INNOVACIÓ

Segons ha explicat a Europa Press Marc Pons, director d'Actua Innovació (institució públic-privada que fomenta la innovació al país i que aquest pugui funcionar com un laboratori), des d'aquest dijous fins a diumenge haur passat la prova un miler de nuclis familiars: 2.500-3.000 persones.

Així, del dijous al diumenge s'est activant l'operatiu amb voluntaris, i des de dilluns es far el cribatge a la població en general.

El cribatge a la població és "un repte de país molt gran", una operativa sense precedents al país i que mobilitza més recursos i persones que unes eleccions a Andorra.

I el director del departament de Protecció Civil d'Andorra, Cristian Pons, ha destacat que es fa pel be comú: "Tots de forma individual formem part d'aquest projecte".

DOBLE CRIBATGE

Així, el cribatge massiu permetr obtenir una "fotografia" de la situació epidemiolgica del país i, en practicar un segon test, es veur també com evoluciona.

Aquestes dades permetran, a nivell de país, prendre decisions sobre la base de dades rigoroses, i a més ser "una contribució científica a nivell internacional", ja que l'estudi científic permetr anar responent preguntes que ara no tenen resposta.

Marc Pons ha posat alguns exemples: quin percentatge de població és asintomtica, i si la gent que ha passat la malaltia ha generat anticossos o no --s'han trobat ja amb algun cas que ha generat pocs anticossos--.

L'estudi parteix de la premissa que al voltant d'un 10% de la població est afectada pel Covid-19, una dada que es refora amb les proves realitzades ja al personal sanitari i als voluntaris.

Marc Pons ha assegurat que ja estava previst, per la qual cosa ja es va disposar una borsa de voluntaris en previsió de les baixes, fet pel qual "no est afectant excessivament l'operativa".

Segons el director d'Actua Innovació, un dels "primers objectius" de l'estudi científic era poder allar sanitaris i voluntaris que poguessin ser contagiosos sense saber-ho.

PREPARAT PER Al GRUIX DE LA POBLACIÓ

Des de dijous fins a diumenge van passant els voluntaris i els seus familiars pels Stop Labs d'Escaldes-Engordany i d'Andorra la Vella; i pel de la seu central de Bombers passen els membres dels cossos especials i les seves famílies.

Aquests serveixen de "prova pilot" per a la població en general, a més de treure pressió als Stop Labs establerts en cadascuna de les set parrquies en qu es divideix el país; i serveix per revisar els procediments i veure "petits ajustos", ha explicat el director de Protecció Civil a Europa Press.

En aquest sentit, Cristian Pons ha explicat que ja est tot llest, el material ja est distribut, hi ha dos coordinadors per a cada zona perqu puguin resoldre les incidncies locals de manera immediata, i els voluntaris ja han rebut la formació necessria.

Dissabte s'activar un "centre de coordinació" que tindr la missió de "resoldre al més aviat possible les incidncies que pugui a veure", i comptar amb un representant de Protecció Civil, un de bombers, un altre del Ministeri de Salut, d'Actua Innovació i de la Creu Roja.

Només falta obrir les portes de tots els Stop Labs el dilluns; la població acudir al Stop Lab que li indiqui cada comú --ajuntament-- de la parrquia en qu estigui inscrit, a l'hora indicada i amb la família --nucli de convivents--, en vehicle i amb la mascareta posada.

Una vegada all, un primer voluntari els identificar i els donar unes etiquetes que permetran després identificar les corresponents mostres; el sanitari punxar en un dit per obtenir les gotes de sang necessries per fer la prova d'anticossos.

Un altre voluntari estar pendent dels resultats i un tercer introduir aquests resultats al sistema informtic: "Hem replicat el protocol que se segueix en els laboratoris clínics", segons Marc Pons.

El director d'Actua Innovació ha dit que una de les preocupacions de l'equip que lidera l'estudi científic era "buscar l'equilibri", no prioritzar la salut per sobre del dret a la intimitat i a la protecció de les dades personals.

Marc Pons ha insistit que no es pot rastrejar una persona, sinó que les dades es tractaran sempre de manera agregada, i s'ha optat per fer-ho així malgrat que "ha complicat molt la logística".

El director de Protecció Civil ha recordat que no s'acceptar ningú que no s'hagi inscrit prviament i tingui hora assignada, i ha demanat respectar les indicacions.

Encara que ja estigui tot preparat i aquests dies es vagin reajustant serrells, hi haur coses que s'hauran d'anar ajustant, per la qual cosa els responsables de l'operatiu recorden que són molts recursos a coordinar, humans i materials, i demanen pacincia i comprensió a la població.

Cristian Pons ha afirmat que "és un treball d'equip" i ha posat en relleu la predisposició de totes les parts per engegar aquesta operativa, des dels comuns fins a les entitats privades que collaboren.

ANDORRA ESDEVÉ UN LABORATORI

Fa temps que des del Govern i institucions com Actua reforcen la idea que la grandria d'Andorra la fa ideal per ser un laboratori on provar innovacions tecnolgiques.

Aquí s'emmarca la idea d'Actua Innovació de realitzar aquest estudi científic, i el Ministeri de Salut, al costat del Servei Andorr d'Assistncia Sanitria, va recollir-ne el testimoni veient l'inters cientificotcnic que comporta.

"És el moment de creure'ns-ho", que Andorra pot ser un bon 'Living Lab', explica Marc Pons, que apunta que l'estudi, a banda de donar resposta al moment sanitari, pot servir per al desenvolupament futur d'una indústria de biotecnologia al país o a generar el denominat turisme de salut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés