Publicat 7/9/2020 12:15:57 +02:00CET

Uns 300 refugiats rohingyes arriben a Indonèsia després de navegar més de sis mesos a la deriva

Refugiats rohingyes rescatats a Aceh, Indonèsia
MASKUR HAS / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO - Archivo

Més de 30 persones haurien mort durant el trajecte, segons ACNUR

MADRID, 7 set. (EUROPA PRESS) -

Uns 300 refugiats rohingyes han arribat aquest dilluns a la província indonèsia d'Aceh després de passar sis mesos a la deriva, segons relaten els mateixos supervivents, que pel camí haurien perdut més de 30 companys de travessia, segons l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Un responsable de la Creu Roja d'Indonèsia, Muhamad Waly, ha explicat a l'agència de notícies DPA que l'embarcació ha arribat aquest diumenge amb 297 persones. Havia salpat de Bangladesh, suposadament amb destinació a Malàisia, i hi viatjaven 181 dones, 102 homes i 14 menors d'edat.

"Segons la informació d'alguns tripulants, han passat sis mesos al mar", ha dit Waly, que ha confirmat que estan "febles" i alguns fins i tot "malalts". L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha confirmat a Twitter que ha enviat un equip per assistir-los.

El director d'ACNUR a Àsia i el Pacífic, Indrika Ratwatte, ha advertit en un comunicat que han passat "condicions desesperades", fins al punt que "s'estima que més de 30 persones han mort" durant la travessia.

L'agència internacional ha denunciat un fracàs "col·lectiu" en la mesura que el grup hauria provat de desembarcar sense èxit. En aquest sentit, ha lamentat la inacció dels països de la zona, malgrat els compromisos que es van subscriure després de la crisi de les barcasses de fa cinc anys, basats en una "resposta col·lectiva".

Gairebé un milió de rohingyes s'han refugiat a Bangladesh després de fugir l'agost del 2017 de les forces armades de Birmània. Les perspectives de no tornar ha empès milers de refugiats a buscar sortides en altres països de la zona.

Contador