Actualitzat 09/09/2015 15:52

Uns 123 milions de persones es troben en risc de pobresa o exclusió a Europa

L'ONG considera que és un "nivell inacceptable" i demana als líders europeus "voluntat política" per revertir aquesta situació

   MADRID, 9 Set. (EUROPA PRESS) -

   Uns 123 milions de persones a Europa es troben actualment en risc de pobresa o exclusió, cosa que representa una quarta part de la població total i constitueix, segons l'ONG Oxfam Intermón, un "nivell inacceptable" de desigualtat al continent.

   En el seu informe 'Europa per a la majoria, no per a les elits', publicat aquest dimecres, l'ONG insta a "canviar ja el rumb de la desigualtat i la pobresa a Europa" i incideix que "gairebé 50 milions de persones pateixen severes privacions materials" per no tenir diners per pagar, per exemple, la calefacció dels seus habitatges o fer-se càrrec de despeses imprevistes.

   Segons Oxfam Intermón, des del 2009 fins al 2013, als 27 països que llavors integraven la UE el nombre de persones que passaven privacions materials severes ha augmentat 7,5 milions. Per col·lectius, els que més probabilitats tenen de viure en situació de pobresa són dones --hi ha més dones que homes amb ingressos un 60% inferior a la mitjana i la bretxa salarial entre homes i dones és del 16%--, joves --el 2013, més de 13,1 milions, és a dir, prop del 32% estaven en situació de pobresa, gairebé mig milió més que el 2010-- i immigrants --fins al 40% d'aquest col·lectiu està en risc de pobresa en alguns països, davant de la mitjana del 10 al 23% en els nacionals--.

Cargando el vídeo....

   En el cas concret d'Espanya, és un dels països on més ha augmentat la desigualtat, ja que el nombre de persones que viuen en situació de privació material severa s'ha duplicat des del 2007 fins als tres milions actuals. Segons Oxfam, el 2013 Espanya ocupava el lloc 15 amb una desigualtat més gran d'ingrés de mercat, és a dir, abans d'impostos i transferències, però si s'hi apliquen, se situa en el quart lloc.

   Però, subratlla l'ONG, "la pobresa a la UE no és un problema d'escassetat, sinó de distribució dels recursos" i es remet a les dades d'un estudi de Credit Suisse segons el qual l'1% més ric dels europeus tenen gairebé un terç de la riquesa del continent. És a dir, afegeix, "els 7 milions de persones més riques d'Europa posseeixen la mateixa riquesa que els 662 milions més pobres", fet que inclou també països que no formen part de la UE.

   Però, per què hi ha aquests "nivells inacceptables de pobresa i desigualtat"?. En primer lloc, segons Oxfam, perquè els més rics, juntament amb les empreses i els grups d'interès "han segrestat els processos de presa de decisions polítiques, i els han manipulat perquè afavoreixin els seus interessos, en detriment d'aquells a qui aquests processos haurien de servir".

CONCENTRACIÓ DE LA RIQUESA I ABÚS DE PODER

   Com a conseqüència d'això, augmenta la desigualtat econòmica, ja que es dissenyen sistemes fiscals i polítiques governamentals "per beneficiar les elits, en detriment de la majoria de la població". Això té com a resultat, prossegueix l'informe, que els més rics acumulin encara més riquesa i més capacitat d'influència. "Aquest cercle viciós de concentració de la riquesa, abús de poder i abandonament de la ciutadania repercuteix negativament en el creixement econòmic, l'estabilitat social i la democràcia, així com en l'exclusió i la pobresa", adverteix l'ONG.

   D'altra banda, les mesures d'austeritat que s'han aplicat en alguns països de la UE "han fet que la responsabilitat de reduir el dèficit públic recaigui completament en la població pobra i vulnerable" amb el greu impacte que això està tenint, ja que, entre d'altres coses, s'està retallant la despesa pública i s'estan privatitzant els serveis públics.

   Un altre dels motius per a aquests elevats nivells de pobresa, segons Oxfam, són els "els injustos sistemes fiscals" que "estan contribuint a incrementar la bretxa de desigualtat", ja que "estenen sistemàticament a gravar en una mesura més gran el treball i el consum que el capital". A aquest fet s'hi sumen els efectes de l'evasió i l'elusió fiscal, que a la UE ascendirien a un bilió d'euros anuals, cosa que, segons un estudi, permetria duplicar la inversió total en sanitat pública als països membre.

NO ÉS INEVITABLE

   Però, des de la seva experiència en altres continents, Oxfam considera que "la desigualtat econòmica i la pobresa no són inevitables" sinó que "hi ha alternatives". Això passa per desenvolupar polítiques destinades a acabar amb "aquest cercle de pobresa, desigualtat i segrest democràtic que exacerba el deteriorament de les democràcies".

   Fan falta "una despesa social més gran i una millora en la prestació dels serveis públics, així com llocs de treball i salaris dignes i sistemes fiscals progressius" per aconseguir "una societat més justa", ha reclamat.

   Així les coses, fa quatre recomanacions als governs i les institucions de la UE, començant per "enfortir la democràcia institucional". Això passa per fer que els ciutadans participin "de manera més significativa en els processos democràtics", sobretot en l'elaboració dels pressupostos i per garantir que l'elaboració de les polítiques sigui "menys permeable als interessos particulars", per exemple amb un registre públic de 'lobbies'.

   En segon lloc, reclama "reinvertir en els serveis públics", garantint que tant l'atenció sanitària com l'educació siguin "gratuïtes, públiques i universals per a totes les persones". Alhora, cal prioritzar l'elaboració de pressupostos "amb una perspectiva de gènere" i que l'assignació de fons "promogui la igualtat de gènere".

   En aquest apartat, Oxfam reclama igualment "desenvolupar sistemes de protecció social que responguin a les necessitats dels col·lectius més vulnerables, protegeixin les llars de renda baixa i ofereixin serveis socials dirigits a la població infantil i juvenil".

LLOCS DE TREBALL I SALARIS DIGNES

   En tercer lloc, recomana "garantir llocs de treball i salaris dignes". Per això, proposa "garantir que l'ocupació estigui connectada amb els sistemes de protecció social" i "abordar la bretxa salarial entre homes i dones". També defensa "reconèixer la contribució del treball d'atencions no remunerat, i ajudar a reduir-ne la càrrega, que recau majoritàriament sobre les dones, oferint guarderies així com atenció per a les persones grans, a més de baixes familiar i mèdica remunerades, un horari laboral flexible i baixa de maternitat i paternitat remunerades".

   Finalment, reclama "justícia fiscal", incrementant la cooperació per lluitar contra l'evasió fiscal i adoptar un marc de report global sobre informació clau de les grans empreses que operen a Europa, per garantir que "tributin allà on té lloc l'activitat econòmica real".

   Alhora, considera necessari "prestar més atenció a l'impacte que les polítiques fiscals de la UE tenen als països en desenvolupament, i donar suport a aquests països perquè augmentin progressivament els seus ingressos fiscals" així com donar suport a la "participació igualitària" d'aquests països en les negociacions i presa de decisions sobre fiscalitat a escala internacional". I, finalment, crida a "promoure sistemes fiscals nacionals progressius a tot Europa".

   "Aquest informe assenyala clarament com l'increment de la pobresa i la desigualtat són conseqüències directes de decisions polítiques errònies que són fàcilment reversibles", ha ressaltat el director general d'Oxfam Intermón, Jaime Vera.

   "És incomprensible que en un moment de crisi, on es necessita protegir els més vulnerables, les mesures que s'adopten són les contràries: d'una banda, reduir la inversió en polítiques públiques i, d'una altra, posar en marxa un sistema fiscal que beneficia els que més tenen i empobreix la majoria", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés