Uns 118 migrants arriben a Grècia per mar i terra en les últimes hores

Publicat 29/10/2019 16:49:52CET
Refugiats i migrants desembarquen al port d'Eleusis com a part del pla de reubicació
Eurokinissi/Eurokinissi/dpa

ATENES, 29 oct. (DPA/EP) -

Les autoritats gregues han reportat aquest dimarts que més persones han arribat a Grècia des de Turquia per mar i terra. En total unes 118 persones han estat interceptades o han arribat en embarcacions a Alexandropouli, al nord-est, així com a les illes de Samos i Farmakonissi.

Segons xifres de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), 42.010 persones han arribat creuant el mar Egeu entre principis d'any i el 20 d'octubre. El nombre d'arribades per mar és el més alt des que la Unió Europea i Turquia signessin un acord el març del 2016 per tancar la ruta dels Balcans. El 2018, es van comptabilitzar 32.494 arribades i el 2017, 29.718.

Aquells migrants que hagin arribat des que entrés en vigència l'acord entre Brussel·les i Ankara, han de romandre a Lesbos, Quios, Cos, Samos o Leros fins que se'ls concedeixi l'asil o se'ls torni a Turquia. No obstant això, les arribades han augmentat, cosa que ha fet que la població de migrants en aquestes illes s'hagi duplicat en els darrers mesos provocant un amuntegament massiu.

D'aquesta manera, el primer ministre de Grècia, Kiriakos Mitsotakis, ha dit que inicialment 10.000 persones, i després 20.000 es ressituaran a la península.

Arran de l'augment del flux d'entrada per mar, les autoritats han retirat el focus de les arribades per terra. Aquest any, 11.452 persones han optat per la ruta terrestre per arribar al nord-est de Grècia; mentre que en els dos anys anteriors es van comptabilitzar 18.014 (2018) i 6.592 (2017).

Aquelles persones que no estiguin sota l'acord de la Unió Europa i Turquia, és a dir, els migrants que arribin a la península de Grècia, poden continuar per la ruta dels Balcans cap a Croàcia o Bòsnia. El següent obstacle podrien trobar-lo a la frontera croata fortament patrullada, que és el punt de reingrés a la Unió Europea.