Publicat 20/1/2019 15:54:02 +01:00CET

La Unió Europea indica que el resultat de les eleccions congoleses "encara llança dubtes"

MADRID, 20 gen. (EUROPA PRESS) -

La Unió Europea ha indicat que encara hi ha dubtes sobre el resultat de les eleccions presidencials congoleses del passat 30 de desembre que es van saldar amb la victria de Felix Tshisekedi.

"Segueix havent-hi dubtes sobre la conformitat del resultat", segons un portaveu de la UE a Radio France International, abans de demanar a les parts "que s'abstinguin de provocar violncia i cooperin amb la delegació de la Unió Africana que s'espera pel dilluns a Kinshasa".

El Tribunal Constitucional va confirmar la victria de Tshisekedi, rebutjant així les acusacions d'un altre dels candidats, Martin Fayulu, de manipular els resultats dels comicis.

Fayulu, el líder opositor que s'ha autoproclamat president del país, havia rebutjat els resultats provisionals publicats la setmana passada, en els quals ja es comptava amb la victria de Tshisekedi, al que acusa d'haver arribat a un acord en l'ombra amb el president congols, Joseph Kabila.

Aquestes sospites procedeixen fonamentalment dels partidaris de Fayulu, que compareixia als comicis com a gran favorit de l'oposició, i qui ha assegurat que el recompte va ser manipulat. Segons les seves prpies estimacions, ell va ser el veritable guanyador dels comicis i per mplia majoria, amb un 60 per cent dels vots.

Tant Kabila com Tshisekedi han rebutjat haver arribat a un acord de tals característiques. Els resultats provisionals de les eleccions, que suposadament anaven a marcar la primera transició de poders democrtica del país des dels seus més de 59 anys d'independncia de Blgica, asseguraven la victria de Tshisekedi per un marge molt petit sobre Fayulu. El candidat de Kabila, Emmanuel Ramazani, es va posicionar com el tercer més votat a bastant distancia.