Publicat 02/07/2015 12:31

Unicef i Save the Children denuncien l'augment del treball infantil pel conflicte a Síria

Imagen de niños en Siria
MSF

Els nens sirians s'han convertit en molts casos en l'aliment de les seves famílies tant al país com als països veïns

MADRID, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

El conflicte i la crisi humanitària a Síria estan provocant un augment cada cop més gran de nens que són explotats en el mercat laboral, tant a aquest país com als veïns que acullen més de quatre milions de refugiats, segons un nou informe publicat aquest dijous per Save the Children i el Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef), en què les dues organitzacions reclamen que caldria fer molt més per revertir aquesta tendència.

Segons aquest document, dins de Síria els nens contribueixen a l'ingrés familiar en més de tres quartes parts de les llars enquestades. Després de cinc anys de conflicte, quatre de cada cinc persones a Síria viuen en la pobresa i hi ha 7,6 milions de desplaçats interns. A més, els índexs de desocupació van passar de 14,9% el 2011 a 57,7% a finals del 2014.

En el cas de Jordània, prop de la meitat del total dels nens sirians refugiats són actualment l'aliment de la seva família a les llars enquestades, individualment o conjuntament amb altres membres de la unitat familiar.

Les dues organitzacions recorden que, de tots els nens que treballen, els més vulnerables són aquells involucrats en conflictes armats, explotació sexual i activitats il·lícites que inclouen la mendicitat organitzada i el tràfic de nens.

"La crisi de Síria ha reduït dramàticament les oportunitats d'aliment de les famílies, ha empobrit milions de llars a la regió, i ha provocat que el treball infantil assoleixi nivells crítics", ha lamentat el director regional de Save the Children a Pròxim Orient i Euràsia, Roger Hearn.

"Conforme augmenta la desesperació a les famílies, els nens treballen bàsicament per sobreviure. S'estan convertint en els principals actors econòmics, tant a Síria com als països veïns", ha subratllat.

DANYS GREUS PER A LA SALUT I EL BENESTAR

L'informe mostra que un número creixent de nens són treballadors en condicions de treball perjudicials, el que els situa en risc de patir danys greus per a la salut i el benestar.

"El treball infantil obstaculitza el creixement dels nens i el seu desenvolupament ja que treballen durant llargues hores amb escàs sou, freqüentment en ambients extremadament perillosos i no saludables", ha incidit el director regional d'Unicef a Pròxim Orient i al Nord d'Àfrica, Peter Salama.

"El transport de càrregues pesades, l'exposició a pesticides i químics tòxics o treballar durant moltes hores, són només alguns dels treballs perillosos que els nens afronten a la regió", ha explicat.

Així, tres de cada quatre nens que treballen, enquestats al camp de refugiats de Zaatari a Jordània (el segon més gran del món), han informat sobre problemes de salut a la feina. Un altre 22% dels nens informalment treballadors en el sector agrícola han quedat ferits mentre treballaven a Mafraq i la vall de Jordà.

A més, els nens que treballen són més propensos a abandonar l'escola, el que se suma al temor d'una "generació perduda" de nens sirians.

CRIDA

Per tot això, Unicef i Save the Children han fet una crida amb la iniciativa No Lost Generation als seus aliats, a la comunitat internacional, als governs amfitrions i a la societat civil perquè prenguin una sèrie de mesures per abordar el treball infantil a Síria i als països afectats per la crisi humanitària.

En concret, reclamen "millorar l'accés als mitjans de vida incloent la disponibilitat de més finançament per a activitats de generació d'ingressos", "proporcionar educació segura i de qualitat per a tots els nens afectats per la crisi", "prioritzar l'eradicació de les pitjors formes de treball infantil" i "invertir en l'enfortiment dels sistemes i serveis de protecció de la infància nacionals i comunitaris".

"Els nens de Síria estan pagant un preu alt pel fracàs mundial per posar final al conflicte", conclou l'informe conjunt d'Unicef i Save the Children.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés