Publicat 13/04/2021 19:28

UNICEF condemna la "gran crisi humanitària" que viu Moçambic i alerta que serà "de llarga durada"

Archivo - Arxivo - Famílies desplaades per la violncia en Cap Delgado, Moambic
UNICEF/UN0381354/BISOL - Archivo

   MADRID, 13 abr. (EUROPA PRESS) -

   El Fons de les Nacions Unides per a la Infncia (UNICEF) ha condemnat aquest dimarts "la gran crisi humanitria i probablement de llarga durada" que viu Moambic a causa de la recrudescncia del conflicte a la província Cap Verd, en el nord del país.

   El director de programes d'Emergncia d'UNICEF, Manuel Fontaine, ha compartit aquesta conclusió després de diversos dies de reunió amb famílies i autoritats en diferents punts del país afric en les quals ha comprovat que "un ter de la població es troba desplaada en aquests moments".

    "Tenim xifres molt preocupants sobre desnutrició que estem comenant a rebre de les enquestes 'SMART' que s'han fet", ha compartit el director d'UNICEF, al que ha afegit que aquestes xifres sobretot preocupen "entre les poblacions de desplaats interns en les comunitats d'acolliment, on hi ha una prevalena de la desnutrició aguda greu de fins a un 3,8 per cent i una taxa de desnutrició aguda general de gairebé el 13 per cent, que és bastant alta".

   Al problema de la desnutrició se sumen "els casos de clera" i "la crisi de protecció i seguretat". "Fins al moment, per exemple, hem identificat a més de 200, uns 220 nens i nenes que s'han vist separats dels seus pares, per per descomptat que hi ha més", ha precisat Fontaine.

   Segons dades de l'ONU, gairebé 12.800 persones --el 43 per cent nens-- han arribat als districtes de Nangade, Mueda, Montepuez i Pemba després de la violncia Cap Verd, en el nord del país, encara que s'espera que moltes més segueixin desplaant-se a la recerca de seguretat i assistncia.

   UNICEF ha demandat la necessitat "urgent" d'ajuda per continuar amb la seva tasca de protecció i accés als nens separats de les seves famílies. "Record a un adolescent que va veure com mataven la seva mare en el camp i va haver de fugir i el seu pare estava en una altra part de la ciutat i, des de llavors, no hi ha notícies", ha relatat Fontaine.

   La província de Cap Prim és escenari, des d'octubre de 2017, d'atacs per part de milicians islamistes coneguts com Al Shabaab, sense relació amb el grup homnim que opera en Somlia i que manté llaos amb Al-Qaeda. Des de mitjans de 2019 han estat reivindicats en la seva majoria per ISCA, que ha agreujat les seves accions des de mar de 2020.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés