Publicat 12/04/2015 11:08

La UE reuneix aquest dilluns a Barcelona als seus socis mediterranis

Federica Mogherini
EUROPA PRESS

Els representants d'Israel i Palestina s'asseuran en taules separades

MADRID, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

La UE i Espanya han convocat aquest dilluns a Barcelona als seus socis de la ribera sud de la Mediterrània per debatre amb ells com reorientar el futur de la seva cooperació per abordar millor els desafiaments comuns com l'amenaça del terrorisme, la immigració o la seguretat energètica.

Es tracta de la primera reunió de ministres d'Exteriors de la UE i de la ribera sud de la Mediterrània des del 2008, ja que el conflicte d'Israel i Palestina sempre ha dificultat l'avanç de la cooperació euromediterrània.

De fet, els representants d'Israel i Palestina --el viceministre d'Exteriors Tzahi Hanegbi i el ministre Riad al Malki, respectivament-- estaran asseguts en taules separades durant les sessions de treball de la reunió.

Segons fonts diplomàtiques espanyoles, la constitució de dues taules diferents per al desenvolupament dels debats persegueix facilitar un verdader intercanvi d'idees entre els participants quan el nombre de participants és tan alt.

A la reunió, hi assistiran representants dels 28 països de la UE, tots a nivell de ministre d'Exteriors, amb l'excepció de Grècia --que enviarà al seu secretari d'Estat per a Europea--, Regne Unit, que relega la seva participació al nivell d'un director general, Irlanda, Bulgària, Finlàndia i Lituània.

Dels 10 socis de la ribera sud de la Mediterrània, no s'ha convidat a cap representant de Síria ni de Líbia, ja que els conflictes interns que travessen els dos països impedeixen a la UE tenir un interlocutor legítim.

ÉS DUBTE EL MINISTRE MARROQUÍ

Dels vuit restants, està confirmada la presència dels ministres d'Exteriors d'Algèria, Tunísia, Egipte, Palestina, Jordània i el Líban.

El ministre marroquí d'Exteriors, Salahedine Mezouar, és dubte i podria ser substituït pel seu número dos. Israel també enviarà a un viceministre.

L'Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, i el Comissari europeu de Política Regional, Johannes Hahn, presidiran la trobada.

El cap de l'Executiu espanyol, Mariano Rajoy, parlarà en la inauguració però delegarà després la representació d'Espanya en el cap de la diplomàcia espanyola.

La celebració de la reunió, de la qual no sortirà una declaració final pel seu caràcter informal, s'emmarca en la revisió de la política europea de veïnatge en la qual està immersa la Unió Europea, una política per a la que hi ha pressupostats 15.400 milions d'euros per al període 2014-2020.

Aquests diners són tant pel veïnatge sud com pels sis països del veïnatge est, a la qual la UE ha prestat últimament més atenció com a conseqüència de la crisi d'Ucraïna.

Si bé no hi ha uns percentatges fixos respecte a com distribuir aquest partida entre les dues zones, tradicionalment hi ha hagut més diners per al veïnatge sud ja que els països d'aquesta zona tenen major població.

Tot i això, els projectes de cooperació euromediterranis sempre s'han vist entorpits pel conflicte palestí-israelià, mentre que el veïnatge est ja ha celebrat fins a tres cimeres de caps d'Estat i de Govern a dia d'avui i el maig, a Riga, acollirà la quarta.

La reunió de Barcelona, per tant, també és un intent de cridar l'atenció de la UE cap al Mediterrani en un moment d'especial inestabilitat en aquesta regió, on s'expandeix amb rapidesa l'amenaça del terrorisme jihadista.

Després de la salutació a les delegacions participants i unes paraules de benvinguda dels organitzadors de la trobada, la reunió constarà d'una primera sessió de treball en la qual s'animarà als participants a presentar les seves idees sobre com millorar la política europea de veïnatge i que exposin les seves principals preocupacions en la matèria.

Al final d'aquesta sessió, hi haurà una conferència de premsa a les 14.00 hores que anirà seguida d'un dinar de treball a les 14.30 hores on es parlarà d'altres aspectes com el comerç entre les dues ribes de la Mediterrània, els intercanvis energètics, la lluita contra el terrorisme o la immigració, entre d'altres assumptes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés