Publicat 01/02/2020 11:39

La UE i el Regne Unit comencen un nou compte enrere per pactar el futur abans que acabi l'any

Arrien la bandera britnica a la seu de la Unió Europea.
Dario Pignatelli/EU Council/dpa

BRUSSELLES, 1 febr. (EUROPA PRESS) -

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea marca l'inici d'un nou compte enrere per negociar en uns onze mesos les bases de la relació futura, abans que el 31 de desembre expiri el període de transició i britnics i europeus s'enfrontin una altra vegada al "precipici" si per llavors no han aconseguit un acord.

Mentrestant, el Regne Unit haur perdut la seva veu i el seu vot en la presa de decisions comunes perqu ja no és un estat membre, per continuar sotms als estndards europeus i a les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) almenys fins que acabi l'any.

A canvi, ni els ciutadans ni les empreses notaran canvis immediats perqu el Regne Unit continuar tenint accés al mercat únic i a la unió duanera mentre duri la transició, per la qual cosa podran moure's amb llibertat i sense controls mentre s'adapten progressivament a la nova situació.

L'absncia britnica es va comenar a notar a Brusselles fa ja mesos, quan Londres va decidir no presentar cap candidat britnic a ocupar una cartera al nou Collegi de Comissaris i va parar d'enviar representants a les reunions mensuals de ministres europeus.

Ara el seu primer ministre tampoc podr participar en les cimeres de líders, els seus 73 eurodiputats han hagut d'abandonar els seus escons a l'Eurocambra --tot i que tindran una setmana més per buidar les seves oficines-- i els tres jutges britnics al TUE han deixat el seu lloc amb el Brexit.

"Volem la millor aliana possible amb el Regne Unit, per és evident que sempre ser diferent. Pertnyer a la Unió Europea compta, la Unió fa la fora", va avisar divendres la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un discurs compartit amb el president del Parlament europeu, David Sassoli, i el president del Consell europeu, Charles Michel.

En una compareixena conjunta en l'únic acte a Brusselles per marcar la data del divorci --evitant tota solemnitat en el primer adéu de la histria de la UE a un dels seus estats membres--, Von der Leyen, Sassoli i Michel van apostar per un "trenc de l'alba" d'unitat i lideratge per a la UE, al mateix temps que van estirar la m a Londres per a una associació tant ambiciosa com compromesa.

"La nostra experincia ens ha mostrat que la fortalesa no resideix en un esplndid allament sinó en la nostra Unió extraordinria", va dir Von der Leyen, en apuntar que el futur no només estar marcat per les negociacions post-Brexit, sinó també per l'ambició europea d'estar al capdavant de la lluita contra el canvi climtic i de la transformació digital.

UN MES ENCARA PER COMENAR A NEGOCIAR

Brusselles presentar aquest mateix dilluns, 3 de febrer, la seva proposta de negociació basada en els interessos comuns i en les línies vermelles marcades per les capitals, amb l'objectiu que els vint-i-set perfilin el document en les setmanes següents i ho aprovin el 25 de febrer en una reunió de ministres ordinria.

També el Govern britnic presentar en els propers dies les claus de la seva posició negociadora, tot i que Boris Johnson ha dit ja que aspira a tancar un acord de lliure comer abans que acabi l'any perqu es nega a contemplar tota opció de prrroga per ajornar la transició.

Així les coses, les negociacions no podran comenar formalment fins l'1 de mar i ho faran amb una desena de taules sectorials que es convocaran cada tres setmanes aproximadament, segons han avanat fonts comunitries.

És un procés molt complex que en els clculs més optimistes --i improbables-- hauria de portar a un acord en el mes d'octubre perqu sigui possible la seva tramitació a temps per entrar en vigor quan expiri la transició al desembre.

L'objectiu europeu és un acord que abordi la relació econmica i comercial, per també la cooperació en matria de seguretat i defensa i que asseguri la governana del pacte. Brusselles ja ha dit que és possible un acord comercial sense quotes ni aranzels per només si hi ha garanties que també es reduiran a zero les prctiques deslleials.

Els europeus temen que el Regne Unit aprofiti aquesta ruptura per allunyar-se dels estndards europeus en matria social, fiscal i mediambiental i comenci una competncia deslleial o es converteixi en paradís fiscal a les portes de la UE. Per aix els missatges de la UE incideixen en les garanties que exigiran a la part britnica que respectaran el principi d'igualtat de condicions.

Entre les claus que la UE vol resoldre al més aviat possible est l'accés a les aigües britniques per a la flota comunitria, cosa al que Londres es resisteix per Brusselles vol vincular al comer de productes pesquers, i els serveis financers.

"Els terminis són molt ajustats. L'acord ha de concloure's al desembre del 2020 i aix deixa molt poc temps. Per si no som capaos de fer-ho estarem una altra vegada a la vora del precipici", va alertar al desembre Von der Leyen en un debat al ple del Parlament europeu.

La cap de l'executiu comunitari va apuntar ja llavors que és poc realista pensar que l'acord estar concls a temps pel que s'haur de prorrogar la transició --i demanar aquest ajornament abans de juliol-- o bé assumir que les parts hauran d'escollir qu és el més urgent i centrar els seus esforos a pactar només aquests capítols abans de desembre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés