Publicat 25/02/2020 16:18

La UE i el Regne Unit aproven les línies vermelles per negociar el futur acord

Portadas de periódicos británicos por el Brexit
GETTY IMAGES / LEON NEAL

BRUSSELLES, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

La Unió Europea i el Regne Unit han aprovat aquest dimarts les línies vermelles per comenar a negociar entre les dues parts les seves relacions després del Brexit, en el marc d'un enfocament que, com va demanar Espanya, en deixar fora Gibraltar.

Els Vint-i-set han donat aquest dimarts el vistiplau per comenar les negociacions amb el Regne Unit per tancar un acord comercial "ambiciós, extens i equilibrat", sense aranzels ni quotes per a les exportacions sempre que es garanteixi el "joc net" en matria de competncia.

"És un acord ambiciós (...), per és clar que correspondr a les parts decidir fins on volen arribar", ha dit la secretria d'estat croata d'Afers Europeus i presidenta de torn de la UE, Andreja Metelko-Zgombic, quan ha arribat a la reunió dels Vint-i-set en la qual s'han aprovat les directrius de negociació.

Amb aquesta decisió, el bloc culmina el procés d'un mes per definir les línies vermelles que el seu negociador, l'excomissari francs Michel Barnier, haur de continuar a Londres i queda a disposició de la part britnica per arrencar les converses formals.

La comissió interministerial del Regne Unit que fixa l'estratgia negociadora també ha aprovat aquest dimarts el mandat a negociar, que no es coneixer fins dijous, segons fonts britniques que ha consultat Europa Press.

Tant Brusselles com Londres van apuntar la voluntat que els contactes comencin l'1 de mar, tenint en compte el petit marge que disposen per tancar un acord a temps perqu el nou marc pugui entrar en vigor quan el 31 de desembre expiri el període de transició que encara manté l''statu quo' en les relacions bilaterals.

El Regne Unit va deixar de ser estat membre l'1 de febrer, va perdre la seva representació en les institucions comunitries i va deixar de tenir veu i vot en les decisions de la UE. No obstant aix, manté de manera temporal la resta de relacions com si fos un estat membre i continua sotms al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb la finalitat de tenir marge per negociar.

Així doncs, els Vint-i-set tenen entre les seves prioritats segellar "compromisos slids" per garantir la igualtat de condicions en matria de competncia i ajudes d'estat, per afavorir un entorn "obert i just", tenint en compte la proximitat geogrfica i la independncia econmica de la UE i el Regne Unit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés