Publicat 26/5/2020 16:16:58 +02:00CET

La UE obre la porta a "reformar" l'OMS per fer-la més transparent després de reunir-se amb el Japó

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

   BRUSSEL·LES, 26 maig (EUROPA PRESS) -

   La Unió Europea i el Japó han assenyalat aquest dimarts en la videoconferència de líders la seva aposta per "reformar" institucions internacionals com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) perquè funcionin amb més transparència.

   "Estem d'acord a treballar junts per reformar algunes institucions internacionals, l'OMS és una organització important i s'ha de fer una avaluació i veure quines lliçons extraiem per al futur", ha assenyalat en roda de premsa el president del Consell, Charles Michel, després de la trobada que ha reunit també la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, amb el primer ministre japonès, Shinzo Abe.

   Segons el polític belga, resulta clau "donar claredat" a la institució i treure un aprenentatge de la situació viscuda amb el coronavirus, tot i que en tot cas proposa fer aquest exercici més endavant, ja que la crisi sanitària continua activa.

   En el context del coronavirus, l'OMS ha estat objecte de crítiques per part de potències com els Estats Units, que va decidir retirar la seva aportació a l'organització, a qui acusa de beneficiar la Xina. Fins ara, la UE havia expressat la seva defensa a ultrança de l'organització, fins i tot amb el compromís d'augmentar la seva aportació.

   Sense arribar a la bel·ligerància nord-americana, altres països asiàtics com el Japó havien expressat la necessitat de revisar el funcionament de l'organització. "Hem de recolzar fermament a l'OMS però és cert que té certs problemes", va assegurar el 'premier' nipó fa unes setmanes.

DEFENSA DE L'ORDRE MULTILATERAL

   A més d'alinear posicions en la resposta enfront del coronavirus, la videoconferència ha servit per reforçar la relació entre Brussel·les i Tòquio, dos socis que sumen un terç del comerç mundial i que en l'actualitat són els principals valedors del sistema multilateral, davant la creixent rivalitat entre Washington i Pequín. Segons ha valorat Michel, la UE i el Japó comparteixen la defensa de l'Estat de Dret, la democràcia i la convicció que "els desafiaments globals requereixen respostes globals".

   Per això, a la capital comunitària veuen de vital importància la propera cita del G7, prevista als Estats Units, en la qual esperen que es doni una imatge d'unitat, s'obtingui un compromís per a una estratègia ambiciosa de recuperació econòmica i s'aconsegueixi un enfocament comú per a l'accés a les vacunes pel coronavirus.

   "Cal evitar una competència negativa entre països per la vacuna, això seria perjudicial per als ciutadans", ha assenyalat el president del Consell, en la seva aposta per que la vacuna sigui un "ben comú".

DESINFORMACIÓ XINESA

   Els líders també han tractat el fenomen de les campanyes de desinformació que aprofiten la crisi del coronavirus per atacar les institucions democràtiques.

   "No som 'naifs', coneixem el paper de la Xina. Hem de cooperar amb Pequín encara que no estiguem d'acord en molts temes. És essencial per a nosaltres promoure els nostres valors i defensar els nostres interessos", ha indicat el president del Consell davant les preguntes sobre el paper de la Xina en aquestes campanyes, al·legant que el bloc europeu i Tòquio treballaran coordinats per combatre la desinformació.

   Així es recull en el comunicat conjunt després de la reunió, en què Michel i Abe han reiterat el seu compromís per contrarestar les campanyes de desinformació basant-se en la llibertat d'expressió i l'Estat de Dret. "L'accés a informació transparent, oportuna, fiable i basada en fets és crucial per a una resposta global efectiva a la pandèmia", ha insistit el text.

   Igualment, coincideixen en la seva preocupació que la crisi sanitària pugui exacerbar conflictes geopolítics: "L'expansió del virus pot escalar alguns conflictes regionals i fa més difícil protegir la població civil", ha assenyalat el comunicat, reiterant la petició del secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, a un alto el foc global.