Publicat 01/07/2014 11:02

UE.- L'Eurocambra farà aquest dimarts la sessió constitutiva amb la reelecció de Schulz com a president

Prepararà el terreny per ratificar Juncker el 16 de juliol

BRUSSEL·LES, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament Europeu farà aquest dimarts la sessió constitutiva de la vuitena legislatura amb la reelecció del socialista alemany Martin Schulz com a president, després d'haver fracassat en el seu intent de convertir-se en president de la Comissió per la victòria del PP europeu a les eleccions del 25 de maig.

L'elecció de Schulz està garantida perquè forma part d'un acord entre populars, socialistes i liberals per garantir una "majoria estable" proeuropea en la pròxima legislatura i frenar l'auge dels euroescèptics. A canvi, socialistes i liberals abonaran l'exprimer ministre luxemburguès, Jean-Claude Juncker, com a president de la Comissió. Entre els tres grups sumen un total de 479 escons, el 64% del total. La candidatura de Juncker es votarà el pròxim ple del 16 de juliol.

A més de Schulz, s'han presentat com a candidats a presidir el Parlament el líder de Podem, Pablo Iglesias, en representació d'Esquerra Unitària; el britànic Sajjad Karim, dels Conservadors i Reformistes Europeus, el grup dels tories; i l'austríaca Ulrike Lunachek pels Verds. Abans de la votació encara poden presentar-se més aspirants si els ratifica un grup polític o 40 parlamentaris. Els candidats al lloc faran una declaració de cinc minuts abans de procedir a la votació.

Després de l'elecció del president aquest dimarts al matí, els eurodiputats votaran els 14 vicepresidents i els cinc qüestors. Entre els que tenen garantida l'elecció com a vicepresident hi ha l'eurodiputat del PP, Ramón Luis Varcárcel.

A l'agenda del primer ple de la legislatura hi figura també un debat sobre els resultats de la cimera de la setmana passada en presència del president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, que tindrà lloc dimecres al matí. A la tarda, el primer ministre italià, Matteo Renzi, compareixerà davant del ple per presentar les prioritats de la presidència semestral de la UE, que Roma assumeix des de l'1 de juliol. La constitució de l'Eurocambra continuarà durant la setmana del 7 de juliol amb la formació de les comissions parlamentàries.

SENSE GRUP D'EXTREMA DRETA

Malgrat l'avanç de les forces anti-UE i d'ultradreta a les eleccions del 25 de maig, finalment la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, no ha aconseguit reunir un número suficient de partits per formar un nou grup d'extrema dreta a l'Eurocambra, tal com pretenia. Això significa que perdrà finançament i tindrà menys temps de paraula en comissions i ple i menys influència en el repartiment de càrrecs.

En el nou Parlament hi haurà finalment un total de set grups polítics, els mateixos que l'anterior legislatura. El que més es beneficia de l'auge de l'euroescepticisme és el dels Conservadors i Reformistes Europeus, que suma 70 escons i supera els liberals com a tercera força política. Per la seva banda, el líder del Partit per la Independència del Regne Unit, Nigel Farage, conserva el seu grup Europa de la Llibertat i de la Democràcia amb 48 escons gràcies a l'aliança amb el Moviment 5 estrelles de Beppe Grill.

Entre els eurodiputats espanyols, la convivència més difícil és en els liberals d'ALDE, que han acceptat l'entrada d'UPyD i Ciutadans malgrat el vot en contra de Convergència i el PNB, que ja militaven en aquest grup. Compromís, Iniciativa i Esquerra s'han sumat al grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, mentre que Podem, Esquerra Unida i Bildu estan en Esquerra Unitària.

Dels 54 eurodiputats espanyols elegits el 25 de maig passat, 22 són dones i 32, homes, la qual cosa suposa un 40,7% de presència femenina, un percentatge superior al del Parlament sortint (38,9% de dones entre els diputats espanyols). A més, 22 repeteixen mandat i 32 són nous eurodiputats. El percentatge de reelegits és, per tant, del 40,74%, inferior a la mitjana del Parlament (49.27%).

L'eurodiputat més jove entre els espanyols és el socialista català Javier López Fernández, nascut el 1985, mentre que el de més edat és Carlos Jiménez Villarejo (GUE/NGL), nascut el 1935. L'eurodiputat més jove de tot el Parlament és el danès Anders Primdahl Vistisen (ECR), nascut el 1987 (26 anys), i el de més edat és el grec Manolis Glezos (GUE/NGL), nascut el 1922 (91 anys). El nombre de partits nacionals que conformen la nova Eurocambra és de 186 (respecte dels 165 del Parlament sortint).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés