Publicat 24/05/2014 14:05

Les eleccions europees, un tràmit per a Merkel tot i que amb convidats incòmodes

Diversos partits de nou encuny aconseguiran escó, així com els neonazis del NPD

BERLÍN, 24 maig (EUROPA PRESS) -

Les eleccions europees d'aquest diumenge seran un mer tràmit per als partits que integren la coalició que lidera Angela Merkel, que es portaran la majoria dels 96 escons en joc, però comptaran amb alguns convidats incòmodes que podrien aconseguir un tros del pastís en aquest comicis.

Així, la Unió Cristiana Demòcrata (CDU) de la cancellera obtindria al voltant del 39%, en línia amb el 38% de les anteriors europees i alguna cosa per sota del 41,5% de les generals de l'any passat.

Per la seva banda, el Partit Social Demòcrata (SPD), el seu soci a la 'gran coalició', aconseguiria entorn del 25% dels vots, quatre punts més del 21% del 2009 i un punt menys del 26% aconseguit a les generals.

Pel que fa a la resta dels grans partits, els Verds aconseguirien el 10% (respecte del 12,1%); el Partit Liberal Demòcrata (FDP) cauria al 4% des de l'11%; i l'Esquerra, que pujaria fins al 10% des del 7,5% de fa cinc anys.

Tot i això, la decisió del Tribunal Constitucional alemany el mes de febrer passat d'anul·lar el mínim del 3% de vots per aconseguir representació a l'Eurocambra ha obert la possibilitat que nous partits aconsegueixin representació aquest any.

ALTRES PARTITS

Aquest és el cas d'Alternativa per a Alemanya (AfD), un partit creat fa gairebé un any per un grup d'economistes i que, entre d'altres coses, advoca per la sortida de l'euro i per la volta al marc. Alhora, defensa una posició més ferma respecte a la immigració i l'asil, així com la celebració de referèndum sobre assumptes europeus.

"Volem reformar l'euro. Volem que funcioni millor, ara mateix no funciona, genera desocupació i crisi de deute", ha defensat un dels seus fundadors, l'economista Joern Kruse. L'esmentada reforma, ha reconegut, significaria "probablement dir adéu a un bon nombre de membres com Grècia o Portugal".

El líder de la formació, Bernd Lucke, insisteix que no és un partit ni populista ni anti-immigrants i assegura que no tolerarà aquest tipus de sentiments, denunciant que els qui els acusen d'això el que volen és destruir-los. Segons els sondejos, l'AfD obtindria entorn del 7% dels vots. A la seva primera cita amb les urnes, a les eleccions generals del setembre passat, es va quedar al 4,5%, no superant el llindar del 5%.

També s'espera que obtingui representació a l'Eurocambra el partit dels Votants Lliures (Freie Waehler), amb un programa molt semblant al de l'AfD i integrat per associacions que reclamen una major independència de les regions a nivell local i critiquen l'excés de burocràcia de Brussel·les.

En la mateixa situació està el Partit Pirata, que segons alguns sondejos podria aconseguir fins a tres escons. Actualment, el Partit Pirata està representat al Parlament Europeu amb dos diputats de la seva branca a Suècia.

PRESÈNCIA DELS NEONAZIS

Però sens dubte la presència més incòmoda que molt probablement provocaran aquestes eleccions serà la del Partit Nacional Democràtic (NPD), considerat hereu directe del nazisme i al qual les autoritats germàniques ja han intentat prohibir sense èxit al país.

La seva cap de llista i líder, Udo Voigt, té totes les paperetes, segons els sondejos, d'obtenir un escó a l'Eurocambra, alguna cosa que la formació considerada racista, antisemita i homòfoba no ha aconseguit fins ara al Bundestag, tot i que sí als parlaments regionals i a algunes alcaldies.

Voigt ha estat sens dubte un dels quals més ha celebrat la decisió del Constitucional ja que, segons ell, "ara tots els vots que es dipositin per l'NPD comptaran per a l'NPD". Per aquesta raó, s'ha mostrat confiat que puguin obtenir més d'un eurodiputat.

"Nosaltres diem que Europa és el continent dels blancs i hauria de seguir sent així", ha defensat en una entrevista concedida aquesta setmana a l'agència Reuters. "Volem assegurar-nos que en 50 anys un italià, un francès, un anglès, un irlandès i un alemany segueixen sent reconeixibles com europeus i no poden ser confosos per ghanesos o xinesos", ha afegit el controvertit polític de 62 anys.

Voigt ha dit que el seu partit el que vol és destinar els diners que es gasta en "plans per crear una societat multicultural a Europa i en el rescat als bancs" en les "persones desocupades". Alhora, ha defensat la necessitat de "renegociar Schengen", el tractat que permet la lliure circulació entre els estats membre.

Durant la campanya electoral, han celebrat actes de protesta davant de centres per a immigrants i de fet un dels seus lemes de campanya ha estat "els diners per a la iaia i no per als gitanos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés