Publicat 23/01/2019 22:09

La UE inicia consultes amb estats membre i socis després de l'autoproclamació com a president de Guaidó

   BRUSSELLES, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

   El servei diplomtic europeu que dirigeix l'Alta Representant Federica Mogherini ha iniciat ja consultes amb els estats membre i pasos socis de cara a reaccionar a l'autoproclamació del president de l'Assemblea Nacional veneolana, Juan Guaidó, com a president encarregat del país.

   "Estem seguint molt d'a prop els esdeveniments a Veneuela i estem en contacte en els Estats membre i socis", ha explicat a Europa Press un portaveu de la Unió Europea, sense concretar els contactes que ha iniciat el servei diplomtic europeu.

   Tampoc ha volgut avanar si la cap de la diplomcia europea es planteja convocar una reunió extraordinria de ministres d'Exteriors del bloc, que es reunir de manera informal el 31 de gener i l'1 de febrer a la capital romanesa, Bucarest, el Govern de la qual ostenta la Presidncia semestral del Consell de la Unió el primer semestre de l'any.

   El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, ha evitat aquest dimecres valorar l'autoproclamació del president de l'Assemblea Nacional de Veneuela, Juan Guaidó, com a president encarregat del país, i ha apostat per la "unitat d'acció" de la Unió Europea.

   Borrell ha reclamat per a aix un debat "rpid" dels caps de la diplomcia europea perqu "no es pot prendre decisions en calenta

   , sense estar ben informat". "No volem fer seguidisme de ningú", ha afegit durant un colloqui a la Casa d'Amrica, al costat del seu collega portugus.

   "Estem treballant per prendre una decisió junts amb la rapidesa necessria", ha dit posteriorment en el seu compte de Twitter, insistint en la necessitat de "preservar l'unitat d'acció" en el si del bloc "davant la crisi institucional a Veneuela".

   El ministre portugus, Augusto Santos Silva, també s'ha mostrat partidari d'aquesta "unitat d'acció", encara que ha deixat clar que es necessita tenir més informació i que per al seu Govern "no és bastant que els Estats Units ho reconegui perqu hagi de ser reconegut".

   El president nord-americ, Donald Trump, ha reconegut ja a Guaidó, així com els governs d'Argentina, Xile, el Paraguai, Colmbia, el Perú, el Canad, el Brasil i Guatemala.

   Fins ara, la UE no ha volgut entrar en la qüestió del reconeixement o no del president, Nicolás Maduro, allegant que "no reconeix Governs sinó Estats" encara que va boicotejar la presa de possessió del mandatari del seu segon mandat presidencial --cap país ni la UE van enviar representació-- per deixar clar que "no té legitimitat" després d'imposar-se en eleccions el passat mes de maig que per al bloc "no van ser justes ni crebles", segons fonts diplomtiques.

   La UE est treballant en engegar un grup de contacte internacional amb pasos de la UE i la regió --que puguin influir en el rgim i l'oposició-- per explorar les condicions per rellanar un procés polític, que permeti resoldre la crisi veneolana a través d'una solució democrtica, és a dir, mitjanant noves eleccions "democrtiques".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés