Publicat 01/02/2019 14:36

La UE inclou Gibraltar com una "colònia" britànica en la proposta per eximir de visats el Regne Unit

Penyal de Gibraltar
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSELLES, 1 febr. (EUROPA PRESS) -

Els governs de la Unió Europea han incls Gibraltar com una "colnia" britnica en la proposta que han acordat per eximir els ciutadans del Regne Unit de l'exigncia de visats de curta durada per entrar a la Unió Europea després del Brexit, una referncia inclosa a petició d'Espanya i per la qual la delegació britnica ha expressat el seu malestar.

"Gibraltar és una colnia de la Corona britnica", resa la nota a peu de pgina que s'ha incls en la proposta, segons han informat a Europa Press diverses fonts europees. La referncia continua assenyalant que existeix una "disputa" per aquest assumpte entre Espanya i el Regne Unit.

Aquesta controvrsia, afegeix la nota, ha de trobar una solució "a la llum de les resolucions rellevants i decisions de l'Assemblea General de les Nacions Unides".

La proposta ha estat formalment adoptada aquest divendres en una reunió d'ambaixadors dels Vint-i-vuit en la qual també ha participat el representant britnic, que ha manifestat el seu rebuig a la definició, per que no ha pogut votar perqu la mesura afecta l'espai sense fronteres Schengen al qual no pertany el Regne Unit.

En qualsevol cas, afegeixen les fonts, es tracta d'una nota a peu de pgina" la funció de la qual és "aclarir" una situació ja coneguda i que "no altera gens" l'estatus del Penyal pel que fa a la Unió Europea, que en els seus tractats es refereix a Gibraltar com "un territori europeu les relacions exteriors del qual són assumides per una estat membre".

La posició adoptada pels estats membre ha de ser negociada ara amb el Parlament europeu per ser efectiva.

Si finalment el bloc comunitari inclou el Regne Unit en la llista de pasos exempts de visat de curta durada, els seus ciutadans podran viatjar sense el prerrequisit d'aquest permís i continuar dins de la zona sense fronteres Schengen durant un mxim de 90 dies, en un període de 180 dies.

Si es confirma l'acord entre les institucions europees per posar en prctica aquesta mesura, l'exempció s'aplicar a partir del 30 de mar del 2019, primer dia en qu el Regne Unit ser un país tercer per a la UE. Si la desconnexió es produeix sota el paraigua de l'acord de sortida, que preveu un període de transició de fins a dos anys, la mesura es reservar fins a aquesta data.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés