Actualitzat 26/03/2014 10:44

Obama i la UE aborden en una minicimera Ucraïna i l'espionatge

Obama se une a la campaña promocional de Cosmos
Foto: FOX

El president dels EUA es reunirà amb el secretari general de l'OTAN i farà un discurs sobre seguretat a Europa

BRUSSEL·LES, 26 Mar. (EUROPA PRESS)

El president dels EUA, Barack Obama, i els del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, i de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, fan una minicimera.

   Aquesta durarà amb prou feines una hora i quart en la qual abordaran la crisi a Ucraïna, l'escàndol per l'espionatge dels Estats Units a ciutadans i dirigents de la UE a través d'Internet i l'acord de lliure comerç que negocien Brussel·les i Washington.

   A la cimera hi participaran també l'Alta Representant de la Política Exterior, Catherine Ashton, i el comissari de Comerç, Karel De Gucht, així com el responsable nord-americà de Comerç, Michael Froman.

   El format de la cimera --un ràpid dinar de treball que conclourà a les 14.00 hores amb una roda de premsa-- envidencia una vegada més que la UE ha quedat relegada a l'agenda de prioritats de política exterior d'Obama en benefici d'una relació directa amb els grans Estats i d'altres regions del món com l'Àsia.

   Es tracta de la primera vegada que Obama visita Brussel·les i les institucions comunitàries des que va assumir el càrrec el 2009. L'anterior cimera UE-EUA es va fer el novembre del 2011, quan amb el seu antecessor, George W. Bush, tenien una periodicitat com a mínim anual.

   Abans de la cimera Obama visitarà al matí el cementiri nord-americà de Flanders Field, a la localitat belga de Wagerem, per commemorar el centenari de la Primera Guerra Mundial. L'acompanyaran el primer ministre belga, Elio di Rupo, i el rei Felipe.

   Després de reunir-se amb els mandataris europeus s'entrevistarà amb el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, amb qui abordarà també la situació a Ucraïna i el reforç de la seguretat dels aliats de l'est d'Europa. L'agenda del president estatunidenc a Brussel·les conclourà a la tarda amb un discurs al Palau de Belles Arts en el qual explicarà la seva visió sobre les relacions transatlàntiques i la seguretat a Europa.

UCRAÏNA

   Pel que fa a Ucraïna, la UE i els EUA reiteraran la seva condemna a Rússia per annexionar-se la regió ucraïnesa de Crimea, una actuació que ni europeus ni estatunidencs reconeixen, segons han explicat fonts diplomàtiques.

   Però no s'espera que Obama i els líders de la UE activin la tercera fase de sancions econòmiques, comercials i energètiques, que es reserven per al cas que Moscou decideixi intervenir també a l'est d'Ucraïna. Europeus i nord-americans ja han establert sengles llistes negres, que tenen molts noms en comú, de dirigents russos als quals se'ls han congelat els comptes i prohibit viatjar a la UE com a represàlia per la seva intervenció a Ucraïna.

   La crisi amb Rússia marcarà també el debat sobre l'acord de lliure comerç que estan negociant la UE i els Estats Units. Els europeus volen reduir la seva dependència de Moscou --que proporciona un terç del gas consumit a Europa-- i a la cimera celebrada la setmana passada van decidir augmentar les importacions de gas dels Estats Units en el marc del pacte comercial.

   Tot i això, Brussel·les reconeix que de moment la UE no té capacitats per rebre grans quantitats de gas nord-americà, tot i que ja han començat les discussions per construir noves terminals de gas liquat.

COMERÇ I ESPIONATGE

   Des que es van iniciar les negociacions el juliol del 2013, ja s'han celebrada quatre rondes de diàleg per a l'acord de lliure comerç entre la UE i els EUA sense que hi hagi encara resultats tangibles. Obama i els líders de la UE tenen previst donar un nou impuls polític al màxim nivell a aquestes converses, tot i que no està previst que es fixin terminis.

   Pel que fa a l'espionatge massiu dut a terme per l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA (NSA), els responsables de la UE descarten que ocupi gaire temps durant la minicimera ja que consideren ben encarrilades les negociacions que s'estan duent a terme entre Brussel·les i Washington per fixar els límits i les salvaguardes a aquestes activitats en el futur.

   En el sector comercial, els EUA s'han compromès a identificar d'aquí a l'estiu del 2014 com millorar l'acord de protecció de dades 'Safe Harbour'. A més, la UE i els EUA s'han compromès a concloure en el mateix termini un nou acord de protecció de dades a l'àrea de la cooperació judicial. Després de 18 rondes de negociacions, el principal tema pendent segueix sent que els Estats Units reconegui als ciutadans de la UE el dret al recurs judicial.

   Obama i els líders europeus abordaran també breument altres qüestions de política internacional, en particular l'Iran, Síria i el pròxim orient, així com la ciberseguretat i la lluita contra el canvi climàtic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés