Actualitzat 01/12/2015 11:17

La UE espera tancar el capítol econòmic de les negociacions amb Cuba

El presidente cubano, Raúl Castro
CUBADEBATE

BRUSSEL·LES, 1 Des. (EUROPA PRESS) -

La Unió Europea espera concloure el capítol econòmic i "tancar o gairebé tancar" l'àrea de cooperació en la sisena ronda de negociacions amb Cuba de l'acord de diàleg polític i cooperació, que tindrà lloc a Brussel·les aquest dimarts i dimecres, segons van confirmar fonts de la negociació.

   "Tenim bones perspectives per tancar el capítol del comerç, tancar o gairebé tancar l'àrea de cooperació i progressar significativament en el diàleg polític", han assegurat aquestes fonts, que, a més, han reconegut l'avanç "substancial" aconseguit a l'última ronda de negociacions a l'Havana i han reiterat la confiança a finalitzar la totalitat de l'acord el 2016.

   L'acord, que les dues parts van començar a negociar l'abril del 2014, està dividit en tres capítols: el Diàleg Polític, que cobreix qüestions com la governació, els Drets Humans, l'estabilitat i seguretat internacional i regional i les armes de destrucció massiva, entre d'altres; el capítol sobre Cooperació, el més ampli, i el tercer, el capítol econòmic i de comerç.

   En relació amb les converses sobre Drets Humans, la UE té la confiança de poder aconseguir un acord important que satisfaci les diferents sensibilitats representades al Parlament Europeu. "Ha informat el Parlament sobre els progressos de les negociacions en diversos debats i cada vegada van exposar un ventall de punts de vista lligats als grups polítics. Crec que estem més o menys en un bon equilibri entre les diverses sensibilitats", han explicat.

   A més, sobre temes de governança política, la UE reconeix que els punts de vista de les dues parts són "molt diferents", però apunten que l'acord no busca "una definició concreta i definitiva" sobre conceptes com a govern representatiu. "L'important és posar-se d'acord en els paràmetres de diàleg i de cooperació", indiquen fonts comunitàries.

   Un altre dels punts sobre els quals s'espera avançar és la qüestió relacionada amb les migracions, un tema "important per a les dues parts", però diferent, ja que afecten de manera diversa ambdues parts: "en el cas de Cuba és sobretot emigració, mentre que a Europa es tracta d'immigració".

   Així, la UE espera "buscar un punt de trobada". "Les sensibilitats són bastant divergents, però hem de trobar una manera de tractar aquest tema i obrir el camí cap a la cooperació en la gestió a escala bilateral, però també de manera global", han relatat les fonts de la negociació.

   D'altra banda, la UE no creu que els canvis polítics que pugui haver-hi als països veïns de Cuba, com la victòria de Mauricio Macri a l'Argentina o la possible de l'oposició veneçolana en les legislatives d'aquest diumenge, on parteixen amb avantatge, puguin influir en les negociacions que mantenen amb l'Havana.

   "No creiem que els canvis a l'Argentina i potser en altres països canviïn la negociació. Cuba ja és bastant favorable en voler avançar en la relació amb la UE, fins i tot en el diàleg polític", han assenyalat les mateixes fonts.

   En qualsevol cas, la UE ha insistit que Cuba és "un soci una mica particular" amb un sistema "excepcional" que no es repeteix en altres països de la zona, per la qual cosa els acords són "sensiblement diferents". "Generalment són acords de lliure comerç més avançats, i amb Cuba no es busca un acord de lliure comerç, és molt més un marc o una plataforma per avançar en la cooperació i el diàleg", han exposat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés