Actualitzat 05/06/2014 09:45

Els 28 discuteixen aquest dijous com combatre l'amenaça de jihadistes

Discutiran també l'augment de la pressió migratòria a Itàlia, Espanya o Grècia

BRUSSEL·LES, 5 juny (EUROPA PRESS) -

Els ministres de l'Interior dels vint-i-vuit discutiran aquest dijous a la reunió de Luxemburg com combatre l'amenaça terrorista que comporten per a tots els Estats membres els jihadistes europeus que tornen radicalitzats i entrenats després d'haver combatut a Síria, que Brussel·les xifra al voltant de 2.000.

Aquesta qüestió preocupa la UE des de fa mesos, però ha adquirit una urgència especial després de saber-se que l'autor de l'atac al Museu Jueu de Brussel·les, que va matar quatre persones, havia estat a Síria. De fet, Bèlgica i França --on va ser detingut el terrorista-- han organitzat un esmorzar previ al qual han convidat els països més afectats, entre els quals hi ha Espanya.

Els ministres debatran un informe elaborat pel coordinador antiterrorista de la UE, Gilles de Kerchove, que conté una sèrie d'actuacions prioritàries. "No espero un altre 11 de setembre (en relació amb els atemptats a Nova York i Washington del 2001). El que preveig són més atacs de petita escala com el que hem vist a Brussel·les", ha avisat el coordinador antiterrorista.

De Kerchove creu que la UE ha de fer més en matèria de prevenció de la radicalització, contrarestant la propaganda jihadista a Internet. Per a això, la Comissió pretén entaular un diàleg amb les grans empreses del sector, com Twitter, Google o Facebook.

Però la prioritat tant per al coordinador antiterrorista com per a la Comissió és millorar els sistemes per detectar els moviments dels jihadistes. Per fer-ho, pretenen reactivar les negociacions per crear un registre europeu de passatgers aeris, semblant al que ja existeix als EUA des de l'11-S. L'Eurocambra l'ha bloquejat perquè considera que vulnera les normes de protecció de dades. Una altra mesura que s'estudia és crear un sistema de control d'entrades i sortides de la zona Schengen.

A la reunió està previst que hi assisteixi el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que ha anat demanant a la UE que tipifiqui com a delicte l'ensinistrament passiu per a activitats terroristes.

Els vint-i-vuit discutiran també a la reunió d'aquest dijous l'augment de la pressió migratòria al Mediterrani i les mesures que pot adoptar la UE per ajudar els països més afectats. "Des de principis del 2014, les arribades a les costes del sud de la UE s'han multiplicat per 10 en comparació amb el mateix període de l'any passat", afirma l'informe preparat per Brussel·les per a la trobada.

"A Itàlia ja han arribat al voltant de 35.000 immigrants (el 2013, el número total d'arribades va ser de 40.000), però les situacions de pressió són també manifestes a Espanya i Grècia", apunta l'informe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés