Actualitzat 17/11/2014 10:35

Els 28 debaten la crisi a Ucraïna

També parlaran de quina ha de ser la implicació de la UE en el procés de pau al Pròxim Orient i en la lluita contra l'Ebola

BRUSSEL·LES, 17 Nov. (EUROPA PRESS)

Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea discutiran novament aquest dilluns sobre quina ha de ser la resposta comunitària al deteriorament de la situació a Ucraïna i si calen noves sancions per pressionar Moscou després que l'OTAN i l'OSCE hagin alertat de "nous moviments militars" i de l'acostament d'algunes tropes russes a la frontera.

   Tot i que "sembla inevitable" que la qüestió de les sancions sigui part de la discussió entre els ministres, certes fonts diplomàtiques adverteixen, malgrat tot, que els 28 no volen fer que aquesta alternativa es converteixi en l'element "central" del debat, perquè continuen insistint a potenciar la via diplomàtica.

   Des del començament de la crisi, la Unió Europea ha adoptat diversos paquets de mesures restrictives, inclosos el veto d'entrada a terra comunitària i la congelació d'actius de més d'un centenar de persones i 23 empreses. També s'han aprovat sancions que afecten els sectors financer, energètic i de defensa de Rússia i s'ha prohibit les exportacions a la regió de Crimea.

   Entre les opcions que podran estudiar els ministres, l'ampliació de la llista de sancions és la més "ràpida" per aplicar, però els serveis d'acció exterior europeus són ara més cautelosos i intenten obtenir les màximes garanties jurídiques, després que diversos sancionats en altres crisis hagin recorregut amb èxit al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).

   Mentre que unes fonts parlen de la possibilitat d'incloure "sis o vuit noms" més, altres insisteixen en la necessitat de preparar amb més temps qualsevol ampliació, motiu pel qual veuen poc probable que dilluns hi hagi una decisió concreta, més enllà d'una declaració d'intencions.

   Diverses delegacions, entre les quals hi ha les dels països bàltics i Polònia, són partidàries d'avançar en la via de les sancions per pressionar Rússia i exigir-li que compleixi l'acord de Minsk, que fixa les condicions de l'alto el foc, però un altre grup de països advoca per "intensificar" els contactes diplomàtics, expliquen fonts europees.

   La Unió Europea, a més, té informació semblant a la de l'OTAN i l'OSCE pel que fa a l'augment dels moviments militars i la presència de tropes i d'equipament, però adverteix que no té les dades necessàries per posar nom al responsable, malgrat que les organitzacions internacionals sí que han assenyalat Moscou.

   En qualsevol cas, la nova Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, sí que ha demanat durant l'última setmana a Rússia que assumeixi la seva "responsabilitat" en la crisi i convenci els separatistes prorussos perquè reculin en les seves posicions, i alhora ha deixat oberta la porta a noves sancions, sense aclarir quan ni de quin tipus.

   Fonts del seu servei d'acció exterior, a més, expliquen que la feina duta a terme en les últimes setmanes permet tenir un "ampli ventall" de possibles càstigs definits, de manera que puguin aplicar-se amb celeritat si així ho demanen els ministres.

   Coincidint amb aquest consell, Mogherini rebrà, abans de la trobada amb els 28, el ministre d'Exteriors ucraïnès, Pavlo Klimkin, amb qui signarà l'acord entre la Unió Europea i Ucraïna per a l'estatus de la missió d'assessorament per a les reformes en matèria de seguretat civil (EUAM Ucraïna). Aquesta missió s'iniciarà formalment l'1 de desembre, tot i que ja ha començat a desplegar-se i hi ha experts de la UE a la zona.

PAU A PRÒXIM ORIENT

   La nova cap de la diplomàcia europea, que vol reduir la càrrega de l'agenda de cada consell per tal d'assegurar debats més "estratègics" i en profunditat, ha inclòs en el d'aquest dilluns la crisi de l'Ebola i el procés de pau a Pròxim Orient.

   Pel que fa a la situació de l'epidèmia, els ministres escoltaran el comissari d'Ajuda Humanitària i coordinador europeu per a l'Ebola, Christos Stylianides, de qui esperen una anàlisi de la situació i una reestructuració de les prioritats ara que ha tornat d'un viatge a Sierra Leone, Guinea i Libèria, principals focus del virus. La Unió Europea ja ha superat els 1.000 milions d'euros en els seus compromisos d'inversió per combatre l'Ebola.

   Pel que fa a la situació a Pròxim Orient, serà Mogherini mateixa la que informarà els ministres, ja que acaba de tornar d'una breu gira per la regió, durant la qual ha tingut l'ocasió de reunir-se amb els líders israelià i palestí.

   La diplomàtica italiana ha deixat veure d'ençà que va assumir el càrrec europeu la seva intenció de convertir el procés de pau en una de les seves prioritats, per la qual cosa aspira que la Unió Europea assumeixi un  paper significatiu de lideratge en la tornada a les negociacions i una solució de dos Estats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés