MADRID 23 maig (EUROPA PRESS) -
L'Alt Representant de la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha condemnat la "inadmissible" decisió del Govern bielorús de forar l'aterratge a Minsk d'un vol entre Atenes i Vílnius per detenir un periodista bielorús.
"Seguim atentament el que ha passat amb el vol de Ryanair entre Atenes i Vílnius, forat a aterrar a Minsk per una suposada amenaa de seguretat. És absolutament inadmissible", ha publicat Borrell a Twitter.
Borrell ha advertit que consideren el Govern bielorús "responsable de la seguretat de tots els passatgers de l'avió". "TOTS els passatgers han de poder continuar amb el seu viatge immediatament", ha reblat.
L'avió ha fet un aterratge d'emergncia a Minsk després d'una suposada amenaa de bomba, fet que ha perms la detenció del periodista Román Protasevich, un dels fundadors del canal de Telegram Nexta, que va jugar un paper clau en la coordinació de les protestes que van seguir a la reelecció del president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, denuncia l'oposició.
"Roman Protasevich ha estat detingut. Estava en un vol de Ryanair d'Atenes a Vílnius. L'avió va fer un aterratge d'emergncia a l'aeroport de Minsk", va publicar a la xarxa social Telegram el centre pro drets humans Viasna.
Per la seva banda, el canal Nexta Live va acusar els partidaris de Lukaixenko del "segrest" de l'avió, per arrestar Protasevich. "Li espera la pena de mort a Bielorusa", segons Nexta Live.
L'oficina de la líder de l'oposició bielorusa a l'exili, Svetlana Tijanovskaya, ha assegurat que un avió de combat MiG-29 va escortar l'avió fins a l'aeroport de Minsk. A més, assegura que quan va rebre l'avís de bomba estava molt prop de la frontera amb Litunia i que l'aeroport de Vílnius estava més a prop que el de Minsk.
Tijanovskaya ha denunciat l'aterratge a Minsk "forat" pel "rgim" i ha advertit que Protasevich podria ser condemnat a mort. Per aix, ha demanat una investigació de l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI) i sancions contra Bielorússia.
També el president litu, Gitanas Nauseda, ha criticat l'"abominable" arrest de Protasevich i ha exigit el seu alliberament immediat. A més ha demanat a la UE i a l'OTAN una reacció davant "l'amenaa que suposa per a l'aviació civil internacional el rgim de Bielorússia".
Ja al novembre passat, el Comit de Seguretat de Bielorússia (KGB) va incloure Protasevich i un altre fundador de Nexta, Stepan Putilo, en la seva llista de persones implicades en actes terroristes.
Les eleccions presidencials del 9 d'agost del 2020 a Bielorússia, que van atorgar un nou mandat a Lukaixenko, van originar diversos mesos de protestes. Lukaixenko, al poder des del 1994, va obtenir el 80,1 per cent dels sufragis, davant del 10,1 per cent de l'opositora Tijanovskaya, segons l'escrutini oficial.
L'oposició bielorusa va denunciar un frau massiu i va exigir repetir els comicis, opció que Lukaixenko va descartar per complet.
Diversos pasos, entre aquests els Estats Units, membres de la Unió Europea, el Regne Unit i Ucrana, no van reconixer aquests comicis. En canvi Rússia, la Xina, diverses nacions de l'espai postsovitic, Cuba, Veneuela, Nicaragua i Turquia, entre d'altres, van donar per vlids els resultats de la votació.