Actualitzat 18/03/2015 11:38

Brussel·les proposa obligar els Governs a intercanviar dades sobre acords fiscals amb multinacionals

Interior del Parlamento Europeo
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

L'objectiu és acabar amb l'enginyeria fiscal i que les empreses paguin allà on aconsegueixen els seus beneficis

   BRUSSEL·LES, 18 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres una proposta legislativa per obligar els estats membre a l'intercanvi automàtic d'informació sobre els seus acords tributaris ('tax rulings', en anglès) amb multinacionals amb la finalitat de frenar l'evasió i l'enginyeria fiscal. Si aconsegueix el suport de l'Eurocambra i els Governs, la norma entrarà en vigor l'1 de gener de 2016.

   Brussel·les al·lega que l'actual falta de transparència sobre aquestes decisions tributàries està sent explotada per algunes companyies per reduir artificialment la seva contribució fiscal. L'enginyeria fiscal per part de les multinacionals priva els pressupostos dels estats membre de diversos milers de milions d'euros a l'any, segons els càlculs de l'executiu comunitari.

   "No tolerarem més les empreses que eviten pagar la seva justa part d'impostos ni els règims fiscals que permeten aquests comportaments. Hem de garantir que el lloc on les empreses aconsegueixen realment els seus beneficis sigui també el lloc on es gravin", ha reclamat el comissari d'Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici.

   L'intercanvi automàtic d'informació sobre acords fiscals permetrà als estats membre detectar pràctiques fiscals abusives per part de determinades empreses i reaccionar adoptant les mesures necessàries. A més, l'executiu comunitari creu que promourà una competència fiscal més sana, tenint en compte que les autoritats tributàries seran menys susceptibles de proposar a les companyies un tractament fiscal favorable des del moment en què aquestes pràctiques podran ser controlades pels seus socis.

   En concret, Brussel·les proposa que, cada tres mesos, les autoritats fiscals nacionals hagin d'enviar un breu informe a la resta d'estats membre sobre tots els acords fiscals transfronterers que hagin tancat. Els Governs podran llavors demanar dades més detallades sobre una decisió particular.

   Aquesta proposta ha estat anunciada pel president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, com a resposta a les filtracions de 'Lux Leaks' l'any passat, que van revelar que Luxemburg havia arribat a acords amb més de 300 de multinacionals per ajudar-los a minimitzar el seu pagament d'impostos a la UE. Aquests acords es van tancar mentre el mateix Juncker era primer ministre.

   L'executiu comunitari ha sol·licitat ja a tots els Estats membres que li informin de les seves decisions tributàries anticipades dirigides a multinacionals per investigar si s'ajusten a les normes de la UE en matèria de competència.

   A més, Brussel·les ja ha obert expedients contra Luxemburg pels seus avantatges fiscals a Amazon i Fiat, a Irlanda pel cas Apple, a Holanda per Starbucks i a Bèlgica pel seu règim de decisions tributàries anticipades. La comissaria de Competència, Margrethe Vestager, ha promès que les primeres conclusions sobre aquests casos es publicaran a la primavera.

MÉS INICIATIVES CONTRA EL FRAU FISCAL

   L'executiu comunitari ha presentat a més un full de ruta sobre altres iniciatives per fer progressar la transparència fiscal de la UE. En primer lloc, Brussel·les es planteja obligar les multinacionals a publicar els impostos que paguen país per país, com ja han de fer els bancs, tot i que abans analitzarà el possible impacte d'aquesta mesura.

   La Comissió vol també revisar el codi de conducta en el domini de la fiscalitat de les empreses perquè considera que l'actual és insuficient per combatre els mecanismes més sofisticats que utilitzen les empreses per eludir el pagament de l'impost de societats.

   Finalment, Brussel·les aposta per treballar amb Eurostat i els estats membre per aconseguir estadístiques més precises sobre l'amplitud del frau i l'evasió fiscal i abrogar la directiva sobre la fiscalitat de l'estalvi perquè considera que les seves disposicions han quedat superades per una legislació més ambiciosa sobre intercanvi automàtic d'informació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés