Actualitzat 05/03/2014 12:49

Brussel·les avisa Espanya de "riscos" per l'elevat deute i atur

Insisteix a reclamar "reformes addicionals" al mercat laboral

BRUSSEL·LES, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea diu que Espanya "està experimentat desequilibris macroeconòmics que exigeixen una vigilància específica i mesures polítiques contundents".

   Així, ha avisat aquest dimecres en particular dels "riscos" que suposen l'elevat deute públic i privat i l'alt nivell d'atur pel creixement i l'estabilitat financera.

   Per aquesta raó, Brussel·les ha tornat a demanar a Espanya "reformes addicionals" al mercat laboral i més esforços pressupostaris per retallar el nivell de deute.

   Tot i això, l'executiu comunitari creu que en els últims mesos la correcció dels problemes de l'economia espanyola "ha avançat clarament" i, a diferència del que va passar l'any passat, ja no situa Espanya en el grup de països amb desequilibris "excessius" --on hi ha Itàlia, Eslovènia i Croàcia--. Això significa que Brussel·les allunya la possibilitat de sancions per a Espanya, que podrien haver ascendit fins al 0,1% del PIB.

   En tot cas, Brussel·les anuncia que mantindrà una "vigilància específica" del compliment per part d'Espanya de les recomanacions de política econòmica. La pròxima tanda de directrius es publicarà a començament de juny.

   "En diverses dimensions, l'ajust dels desequilibris identificats l'any passat com a excessius ha avançat clarament i la tornada a un creixement positiu ha reduït els riscos", ha assenyalat l'executiu comunitari en el seu diagnòstic sobre la situació de l'economia espanyola.

   "Tot i això, la magnitud i la naturalesa interrelacionada dels desequilibris, en particular els elevats nivells de deute domèstic i extern, signifiquen que els riscos encara són presents", alerta la Comissió.

NIVELLS "ALARMANTS" D'ATUR

   Per a l'executiu comunitari, "el nivell molt alt de deute públic i privat, tant domèstic com extern, continua plantejant riscos pel creixement i l'estabilitat financera". A més, "malgrat la seva recent reducció, l'atur es manté a nivells alarmants".

   Per aquesta raó, Brussel·les suggereix que "al mercat laboral, basant-se en els efectes positius de les recents reformes en la flexibilitat interna i la fixació de salaris, podrien considerar-se reformes addicionals".

   A més, ha de mantenir-se "la reorientació del sistema productiu cap als sectors exportadors i la recuperació de la competitivitat internacional" amb la finalitat de poder "reduir el gran volum de passius externs i la càrrega que suposen en termes de flux negatiu d'ingressos cap a la resta del món".

   Brussel·les considera que l'ajust dels balanços del sector privat està avançant, tot i que ha avisat que "l'alt atur i la caiguda d'ingressos han limitat el ritme de desendeutament de les llars". Les empreses no financeres han reduït el deute a una velocitat més sostenible.

   Finalment, la Comissió ha denunciat que "un dèficit significatiu d'ingressos, la major despesa social i els costos de la recapitalització bancària han conduït a una pressió substancial en el dèficit públic i a un fort increment del deute públic fins a nivells elevats".

   Malgrat que el Govern reitera que l'any passat va complir la meta de reduir el dèficit fins al 6,5%, l'executiu comunitari insisteix per part seva que "l'objectiu de dèficit del 2013 podria haver-se incomplert". Tot i això, assenyala que la millora de la situació econòmica permetrà complir el 5,8% el 2014.

   "Garantir una reducció del deute públic a mitjà termini exigirà esforços pressupostaris sostinguts", subratlla Brussel·les.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés