Publicat 30/4/2019 17:44:58 +02:00CET

La UE apel·la a una solució "política i pacífica" a la crisi de Veneçuela

BRUSSELLES, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

La Unió Europea ha apellat a "una solució política i pacífica" a la crisi de Veneuela després de l'alliberament del dirigent opositor Leopoldo López per part dels militars per ha evitat valorar sobre el fons d'aquesta acció ni si li dona suport o la rebutja.

"Estem seguint els esdeveniments sobre el terreny", s'ha limitat a dir en roda de premsa la portaveu de l'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Maja Kocijancic.

Per la seva banda, la cap de la diplomcia europea, Federica Mogherini, ha evitat pronunciar-se sobre la situació a Veneuela en una roda de premsa conjunta amb la ministra d'Exteriors noruega abans de la reunió de primavera del grup de donants a Palestina.

En la seva compareixena, la portaveu del servei exterior comunitari ha reiterat "el suport" del bloc a "una solució política i pacífica a la crisi a Veneuela", cosa que "en última instncia" ha d'aconseguir-se "a través d'unes eleccions lliures i justes" i ha recordat que aquesta és la posició des de fa temps de la UE.

"Els contactes continuen entre els estats membre i les institucions europees, inclosa la Comissió i el Parlament", ha dit Kocijancic, per ha evitat entrar a valorar les conseqüncies que podria tenir aquesta acció. "La situació s'est desenvolupant ara. No puc entrar en els comentaris sense tenir tots els fets", ha resolt.

El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, un dels més crítics amb el Govern de Nicolás Maduro, ha considerat que l'alliberament de l'opositor veneol Leopoldo López "marca un moment histric per al retorn a la democrcia i la llibertat a Veneuela".

La portaveu del servei diplomtic europeu ha confirmat, d'altra banda, que el 6 i 7 de maig són les "dates previstes" per a la propera reunió del grup de contacte internacional a Costa Rica, abanderat per la UE per mirar de resoldre la crisi veneolana a través de la celebració de noves eleccions presidencials i facilitar l'entrada d'ajuda humanitria a Veneuela.

Els ambaixadors dels Vint-i-vuit davant del Comit Polític i de Seguretat de la UE abordaran la situació a Veneuela aquest dijous, segons han informat les fonts diplomtiques. Els Vint-i-vuit mantindran prviament intercanvis a nivell d'experts, han precisat les fonts europees.