Actualitzat 03/04/2014 10:39

Líders de la UE i Àfrica esperen segellar un pla contra la immigració

Rajoy en la Cumbre UE/ África
Foto: TWITTER MARIANO RAJOY

BRUSSEL·LES, 3 Abr. (EUROPA PRESS) -

Els caps d'Estat i de Govern de la UE i Àfrica esperen acordar aquest dijous un Pla d'Acció per cooperar en matèria d'immigració entre el 2014 i el 2017.

   També busquen combatre la immigració irregular en el marc del segon dia de la cimera entre els dos blocs, la quarta que celebren des de l'any 2000.

   "Ens comprometem a lluitar contra la immigració irregular, promovent una cooperació completa i eficaç per evitar les dramàtiques conseqüències de la immigració irregular i salvaguardar les vides dels immigrants, abordant tots els seus aspectes rellevants, inclosos la prevenció, gestió reforçada de migració i fronteres, la lluita contra el tràfic d'immigrants, la tornada i la readmissió (inclosa la tornada voluntària), així com abordar les causes a l'arrel de la immigració irregular", resa l'esborrany de declaració conjunta que esperen aprovar els líders aquest dijous, i a què ha pogut accedir Europa Press.

   Els líders també es comprometran en el marc del pla conjunt a "augmentar" els esforços per combatre el trànsit humà i cooperar en prevenció, protecció, persecució i contra l'explotació.

   Alhora, segellaran un compromís per reforçar "el nexe entre immigració i desenvolupament", inclòs augmentant els esforços per reduir de manera significativa els costos de les remeses, així com afavorir la immigració legal promovent la mobilitat "ben gestionada".

   En matèria de protecció, els líders dels dos blocs també es comprometran a "reforçar la protecció internacional" de refugiats, demandants d'asil i desplaçats interns, recalcant la importància del "respecte dels drets humans dels migrants, amb independència del seu estatus legal" en la seva cooperació, segons el text que esperen pactar.

   El pla d'acció conjunt el segellaran les dues regions després de les recents tragèdies de naufragis d'immigrants al Mediterrani, a l'illa de Lampedusa i respecte a la creixent pressió migratòria a les fronteres del Sud de la UE, concretament a Ceuta-Melilla.

   El president del Govern, Mariano Rajoy, havia reclamat que aquestes qüestions ocupessin un lloc destacat a l'agenda de la cimera per l'augment de la pressió migratòria al Mediterrani i a Ceuta-Melilla.

ESPANYA DEMANA MÉS COOPERACIÓ PER CONTROLAR FRONTERES

   Rajoy va defensar ahir davant de la resta de líders europeus i africans "donar als joves d'Àfrica una alternativa a la immigració irregular" i cooperar "per frenar aquesta tragèdia amb una adequada gestió dels fluxos migratoris, un control de fronteres més eficaç i una persecució sense quarter a qui segueixen lucrant-se amb el tràfic d'éssers humans".

   "L'emigració ha de ser una opció, no una obligació de supervivència. Per això hem de donar suport als països d'origen i trànsit dels fluxos migratoris i cooperar en el seu desenvolupament econòmic", va dir el president durant la seva intervenció davant de la resta de líders europeus i africans, segons han explicat fonts de la Moncloa.

   "El principal recurs d'Àfrica no són els minerals o les primeres matèries. És la seva gent", ha defensat Rajoy, recordant que la meitat dels joves de tot el món quan comenci el pròxim segle seran africans.

   Per aquesta raó, ha defensat que el "principal desafiament és assegurar que cadascun d'ells tindrà l'oportunitat de viure la seva vida en un entorn pròsper, segur i pacífic" i resulta segons la seva opinió "essencial, permetre que el sector privat, a través del comerç, la inversió i la iniciativa empresarial en un marc de seguretat jurídica segueixi creant feina i riquesa".

   El cap de l'Executiu espanyol va intervenir ahir a l'arrencada de la cimera, centrada en seguretat i pau i a priori no té previst intervenir a la sessió d'aquest dijous, on s'encaixaria el debat sobre immigració i drets humans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés